Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Kroonluchter, een juweel onder de lampen

De kroonluchter kent iedereen als een sierlijke lamp met kristallen pegels die veelal in lobby’s van hotels, in paleizen en in kastelen te vinden zijn. Waar komen ze vandaan?

Het begin

Waar kandelaars met kaarsen vroeger prima voldeden als lichtbron in een kamer, had men in grotere ruimtes behoefte aan een lichtbron die een groter gebied bestreek dan een kaars. Om aan deze eis te voldoen maakte men houten frames waarop dan meerdere kaarsen konden worden geplaatst. Dit was eigenlijk de eerste uitvoering.

Van hout naar kristal

De houten frames hadden meestal de vorm van een groot wiel of van een ster waarbij de armen vanuit een centraal punt naar buiten staken. De vorm is eigenlijk door de jaren heen hetzelfde gebleven, de materialen waaruit het frame werd gemaakt niet.

In de paleizen wilde men uiteraard niet dezelfde lampen hebben als in de herberg. Daarom begon men de lamp te versieren en mooier te maken. Glanzend koper of bewerkt brons werden gebruikt voor het frame en het frame werd volgehangen met geslepen kristallen pegels. Dit is de vorm die heden ten dage door de meeste mensen wordt gezien als de kroonluchter.

Kroonluchters voor in huis

Het is lang geleden dat de kristallen lampen slechts te zien waren in paleizen en herenhuizen. Tegenwoordig kan iedereen deze sierlijke verlichting aanschaffen.

Ze passen zowel in klassieke interieurs als in ultramoderne interieurs. Juist omdat ze al zo lang gemaakt worden, zijn er heel veel verschillende modellen verkrijgbaar in diverse afmetingen, kleuren en materialen. Een bekend model is het zakmodel met de vele kleine geslepen steentjes die als het ware als een zak over het frame is getrokken. Venetiaanse modellen zijn ook erg populair evenals het klassieke Maria Theresia model, dat werd genoemd naar de beroemde keizerin.

Mensen denken nog steeds dat kroonluchters altijd duur zijn. Uiteraard is een groot model, gemaakt van hoogwaardige materialen, niet goedkoop, maar er zijn nog veel meer modellen die weinig kosten en men kan dan ook gerust zeggen dat er voor elke portemonnee wel eentje te vinden is die past bij het interieur. Kijk eens online naar de verkrijgbare modellen en kies de uitvoering die bij u past.

Linkruil.org

Comments are closed.