Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Mooie lampen: de kroonluchter

Mooi is altijd objectief, dus het woord ‘mooi’ in deze titel zou lezers kunnen afschrikken. Met name lezers die kroonluchters associëren met kitsch en bling-bling. Het gaat er hier niet om een mening op te dringen, wel om dit type lamp eens in de spotlights te zetten.

Ze doen me pijn aan de ogen

Kroonluchters kent iedereen. Sommige mensen vinden ze prachtig, anderen vinden ze foeilelijk. Speciaal voor deze laatste groep probeer ik hier wat achtergrondinformatie te geven over dit type lamp. Misschien vinden sommige lezers deze lamp dan nog steeds foeilelijk, ik hoop wel dat ze er de volgende keer met een andere blik er naar kijken.

Kristal

Kristal is een vorm van glas waar een gedeelte van de gebruikelijke componenten vervangen is door lood. Lood maakt het glas zachter waardoor het beter te slijpen is en bovendien verhoogt het de brekingsindex, waardoor het glas een mooiere glans krijgt. Om goed kristal te maken is een hoge mate van vakmanschap nodig. Het slijpen van het ruwe kristal is dan ook een ingewikkeld technisch procedé. De prijs van kristal is daarom hoog, het is een hoogwaardig materiaal.

Samenspel licht en kristal

Kristal breekt licht op een speciale manier. Toen Daniel Swarovski in de negentiende eeuw het elektrisch slijpen uitvond, stonden de couturiers van Parijs in lange rijen voor zijn deur. De steentjes hadden zo’n speciale glans dat de rijksten der aarde deze steentjes maar al te graag in hun sieraden en kleding wilden verwerken. Niet lang daarna werden zijn kristallen stenen ook gebruikt voor de kroonluchter, welke gretig aftrek vonden in paleizen over de hele wereld. De meeste mensen vonden ze prachtig, maar voor velen waren de lampen simpelweg te duur.

Achter je eigen mening durven staan

Nu is het zo met smaak, dat mensen erg gevoelig zijn voor de mening van iemand anders. Men moet sterk in zijn schoenen staan als de discussiepartner zegt iets verschrikkelijk lelijk te vinden. Zeg dan maar eens dat jij het zelf wél mooi vindt.

Hoogwaardige verlichting

Mooi of niet mooi, de kroonluchter valt onder de lampen die gemaakt zijn van hoogwaardige materialen en dat geldt niet alleen voor het kristal, maar meestal ook voor de gebruikte metalen. Sommigen mogen deze lampsoort dan kitsch vinden, het is wel een lamp van prachtige kwaliteit. Voor wie juist wel de voorkeur geeft aan deze lampsoort, maar een uitvoering voorzien van kristal te duur vindt, er zijn ook zeer veel goedkopere modellen verkrijgbaar. Deze hebben dezelfde look, het kristal is echter vervangen voor gewoon glas. Dat neemt niet weg dat ook deze modellen een fantastische uitstraling hebben.

Linkruil.org

Comments are closed.