Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Natuurlijke airconditioning

Op 7 juni 2013 promoveerde de 78-jarige Benjamin Bronsema aan de TU Delft. Hij deed onderzoek naar de mogelijkheden van het werkzaam maken van een airconditioning op basis van natuurlijke middelen. Het is mogelijk om met drie elementen uit de natuur een kantoor te maken dat energiepositief is. Het gaat hierbij om vallend water, zon en wind. Het concept heeft de toepasselijke naam Earth, Wind & Fire gekregen.

Onderdelen van het systeem

Earth, Wind & Fire is een systeem waar drie belangrijke onderdelen bij horen. Allereerst is er het Ventecdak. Hiermee wordt verse lucht aangevoerd en kan de vuile lucht weer worden afgevoerd. Door middel van over- en onderdrukking wordt dit proces tot stand gebracht. De Klimaatcascade zorgt ervoor dat lucht wordt toegevoegd, de Zonneschoorsteen is verantwoordelijk voor de afvoer ervan. In de Klimaatcascade worden waterdruppels gesproeid. Vervolgens wordt het mogelijk om de lucht zowel op te warmen als af te koelen.

Een praktijkproef

Het is nu de bedoeling om een test in de praktijk op te zetten. Bronsema heeft namelijk wel theoretisch en in het laboratorium aan kunnen tonen dat zijn idee werkt, maar in de praktijk is het nog niet toegepast. De promovendus is nu op zoek naar een gebouw van minimaal vijf verdiepingen hoog, het liefst vrijstaand, om zij concept uit te bouwen en verder te testen.

Voordelen van het systeem

Dit nieuwe systeem is zowel energie- als kostenefficiënt en zorgt voor een beter binnenklimaat. Normaal gesproken wordt lucht door gebouwen rond gepompt, wat de verspreiding van bacteriën aanwakkert. Wordt gekozen voor natuurlijke lucht, dan is dit te verminderen. Daarom verdient het Earth, Wind & Fire systeem zeker de voorkeur, want dit airco systeem blijkt vele malen gezonder te zijn voor mens en omgeving.

Linkruil.org

Comments are closed.