Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Plafondlampen zorgen voor optimale verlichting

Lampen zijn er om te verlichten. Waar vroeger de kaars werd gebruikt, zijn lampen, na de uitvinding van de gloeilamp, de standaard lichtbron. Het woord verlichten bevat het woord licht. Maar wat is licht eigenlijk?

Licht

Licht is elektromagnetische straling. Elektromagnetische straling kan gezien worden als pakketjes energie. Deze energiepakketjes kunnen van elkaar worden onderscheiden door de golflengte. Een energiepakketje behorend bij rood licht heeft een andere golflengte dan een energiepakketje voor blauw licht, enzovoorts.

Wit licht is geen energiepakketje met een specifieke golflengte, maar het bevat energiepakketjes met alle golflengtes. Dus als men rood licht, blauw licht, groen licht en alle andere kleuren licht mengt, dan ziet ons menselijk oog dit als wit licht. De meeste gekleurde voorwerpen om ons heen zien we in die kleur, omdat het die specifieke kleur niet absorbeert. Licht dat niet geabsorbeerd wordt, wordt gereflecteerd en bereikt zodoende ons oog.

Wit licht

Wit licht is dus de optelsom van alle kleuren licht. Verlichting is vrijwel altijd wit licht en dat we kleuren zien in een kamer die wordt verlicht door een lamp is hierdoor dus goed te begrijpen. Het object heeft een kleur doordat het die kleuren reflecteert die niet worden geabsorbeerd en het reflectielicht is de kleur die ons oog bereikt.

Wat heeft dit nu allemaal te maken met plafondlampen, vraagt u zich nu af. Heel veel, want de plafondlamp geeft niet alleen wit licht maar maakt, doordat deze aan het plafond is bevestigd, optimaal gebruik van de reflectie van het licht tegen het plafond.

Optimale verlichting

Men kan zich voorstellen dat licht van een hanglamp eerst een stukje moet reizen om het plafond te bereiken. Daardoor is dit licht niet zo geconcentreerd en de reflectie van dit licht is dan ook veel zwakker dan dat van een plafondlamp.

Het licht van plafondlampen kan niet geconcentreerder zijn voordat het het plafond bereikt, omdat er geen afstand hoeft te worden overbrugt. Het licht wordt dus direct gereflecteerd en de kamer ingestuurd. Het zal nu ook duidelijk zijn waarom de meeste plafonds wit of lichtgekleurd zijn. Is een plafond namelijk zwart of donker gekleurd, dan wordt vrijwel al het licht geabsorbeerd en verliest men dus het reflectielicht.

Linkruil.org

Comments are closed.