Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Verlichting wordt led verlichting

Als men het tegenwoordig over verlichting heeft, dan ziet men heel erg vaak de term led. Het is de Engelse afkorting voor light emitting diode. Dit is heel wat anders dan de gloeidraad.

Oled, iled?

Gaat men nog een beetje dieper graven, dan komt men ook termen als iled en oled tegen. Nee, iled heeft niets te maken met iphone of andere producten van datzelfde merk. De ‘I’ en de ‘o’ in resp. iled en oled staan voor ‘inorganic’ en ‘organic’. Dit duidt op de materialen waarvan de led is gemaakt. Om een lang verhaal kort te maken, als het over led verlichting gaat dan gaat het altijd om ileds en deze worden kortweg leds genoemd,

Elektroluminiscentie

Het principe waardoor leds licht geven wordt elektroluminiscentie genoemd. Heel vereenvoudigd komt dit op het volgende neer. Stroom gaat door half geleider materiaal. Sommige plekken in dat materiaal nemen stroom op om in een energetisch hogere toestand te geraken. Naar verloop van tijd vallen ze terug naar hun oude, lagere energietoestand onder uitstraling van licht.

Led lamp

De leds zijn, net als destijds de spaarlamp, in het jasje van de gloeilamp gestoken. Dit wordt nu de led lamp genoemd. Gewoon oude peer, hetzij gloeilamp, hetzij spaarlamp, eruit draaien en de led lamp erin. Led lampen hebben dermate veel voordelen, zowel financiële voordelen als voordelen voor het milieu, dat het niet lang zal duren voordat alle verlichting in huis is vervangen door led verlichting.

Edison

De goede man werd altijd foutief genoemd als de uitvinder van de gloeilamp. Dat deed hij ook zo overkomen, maar zo’n geweldige uitvinder was het niet. Toch is zijn naam onlosmakelijk verbonden met de lamp. Edison is de uitvinder van de fitting van de lamp. De lampfitting dient ervoor om te zorgen dat een lamp mechanisch en elektrisch op een veilige manier contact maakt. Er zijn veel verschillende groottes van lampen en de bijbehorende maat van de fitting wordt aangegeven met een letter/cijfer combinatie. Kijkt u maar eens op de verpakking waar u fitting maten ziet als E14 en E27. Waarvan is die E afkomstig denkt u?

Lees Meer :- http://www.iluce.nl/led-verlichting.html

Linkruil.org

Comments are closed.