Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Waarom gevels beplaten?

Een houten gevel vormt een echte eye catcher in het straatbeeld. Het is dan ook uitermate geschikt om een gevel mee te bekleden, als de gevel op moet vallen. Deze vorm van gevelbekleding heeft wel wat meer onderhoud nodig, maar het resultaat is werkelijk verbluffend. Omdat er steeds betere technieken zijn, zien de houten gevels er steeds beter uit. Daarnaast blijven ze ook steeds langer mooi, wat voor veel mensen en bedrijven een reden is om voor houten gevels te kiezen.

Diverse soorten hout

Wil je gevelbeplating van hout, dan zijn er genoeg mogelijkheden qua houtsoort. Je bent dus niet aangewezen op één bepaalde houtsoort, maar kunt zelf kiezen wat je wilt. De inheemse, harsachtige houtsoorten zijn het gemakkelijkst te verwerken. Het gaat hierbij om hout van de spar, witte den, rode den, lariks et cetera. Maar tegenwoordig is het ook goed mogelijk om te kiezen voor de wat meer tropische houtsoorten, waaronder padouk en iroko. De duurzaamheid van deze houtsoorten is aanzienlijk beter, waardoor schimmel- of insectenwerende houtbeits niet meer nodig is.

Beplanking van de gevels

Je kunt de gevels op twee manieren bekleden met het hout, horizontaal of verticaal. Kies je voor horizontale planken, dan is een verticaal raamwerk van planken nodig. Wil je juist verticale planken, dan heb je een horizontaal raamwerk van plank nodig. Horizontale planken kunnen in elkaar geklikt worden met een systeem van groeven en tanden. Het is mogelijk om kleine of wat grotere luchtstroken te houden tussen de planken. Bij verticale houten gevelbekleding zie je dit vrijwel nooit.

Onderhoud aan gevelbekleding

Kies je ervoor om voor houten gevelbekleding te gaan in plaats van stenen gevelbekleding. Vind je het niet erg dat het hout wat gaat vergrijzen, dan beperkt het onderhoud zit tot het ontmossen en vervangen van versleten planken. Wil je niet dat het hout na verloop van tijd wat gaat vergrijzen, dan is regelmatig onderhoud wel een vereiste. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van onder andere de weersomstandigheden.

Linkruil.org

Comments are closed.