Wanneer je met een steiger gaat werken is het waarborgen van de veiligheid een essentieel onderdeel. Het werken op hoogte brengt jaarlijks namelijk vele ongevallen met zich mee. In dit artikel worden daarom enkele belangrijke speerpunten besproken.
Controle op het gebruik van de rolsteigers
Rolsteigers kunnen op meerdere manieren worden ingezet. Ze zijn namelijk voor zowel buiten als binnen inzetbaar. Er zit echter variatie in de hoogte bij het buitengebruik van een rolsteiger ten opzichte van het binnengebruik. Binnen kunnen de rolsteigers niet hoger dan 8 meter komen en buiten kan dit tot wel 12 meter gaan. Voor het gebruik van rolsteiger is een norm vastgesteld. Dit is de zogenaamde NEN EN 1004, speciaal voor rolsteigers. Er wordt namelijk via deze normering gecontroleerd op het gebruik van de rolsteigers. Hierbij wordt onder andere nagegaan of de rolsteiger voldoet aan de veiligheidseisen, de afmetingen, het materiaal en de te betalen belasting. Er kunnen hierbij dus controles plaatsvinden omtrent het gebruik van een rolsteiger. Tijdens deze controle dienen de documenten met alle informatie omtrent de rolsteiger overhandigd te worden.
Veilig opbouwen van de rolsteigers
Het opbouwen van de rolsteiger is ook een proces dat goed uitgevoerd moet worden. Als eerste is de ondergrond van belang. Een rolsteiger plaatsen op een ongelijke ondergrond is gevaarlijk en moet daarom ook op een gelijke ondergrond geplaatst worden. Tevens moet deze ondergrond sterk genoeg zijn om de rolsteiger te kunnen dragen. Om de rolsteiger van extra stevigheid te voorzien dienen de uitzetpoten en stabilisatoren te worden uitgezet.
Veilig werken op hoogte met een rolsteiger
Als eerste moeten alle onderdelen van de steiger worden gecontroleerd. Zodra de frames zodanig beschadigd zijn dat het de veiligheid in gevaar zou kunnen brengen dienen deze niet meer gebruikt te worden. Omtrent het werken op een rolsteiger is ook een nieuwe wetgeving ingegaan die vertelt dat er altijd een valbescherming aanwezig moet zijn. Het niet gebruik van deze valbescherming kan naast eventuele ongelukken ook leiden tot enorme boetes. Een voorbeeld van de valbescherming is de randbeveiliging die altijd aanwezig moet zijn tot minimaal de hoogte van de heup.