Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Kranten Artikel lezen op internet

Een kranten artikel lezen doe je tegenwoordig op internet. De papieren krant lijkt compleet te worden vervangen door nieuws artikelen op internet. De Nederlandse kranten business heeft het zwaar. Steeds minder Nederlandse lezen immers een kranten artikel in een papieren versie. Het merendeel van de mensen leest liever een kranten artikel op het internet. Is er nog een toekomst voor de gedrukte krant?

Kranten-artikel lezen in de ochtend

Heb je dit kranten artikel gelezen? Bij veel oudere mensen is dit in de ochtend een veel gehoorde vraag aan de ontbijttafel. Kopje koffie, krantje erbij en soms een glaasje sap. Veel mensen kunnen zich het niet anders voorstellen. Toch lijkt het erop dat de jongere generatie geen nieuws artikel meer leest in een gedrukte krant. Het rustige moment aan de koffietafel verschuift naar het vluchtig doorlezen van kranten en nieuws artikelen op de smartphone of de tablet. Dit is dan ook de reden dat de inkomsten van kranten zoals De Telegraaf en de Volkskrant al jaren onder druk staan. Men leest geen kranten artikel meer in de krant en er worden dus minder abonnementen verkocht. Tegelijkertijd nemen de advertentie-inkomsten enorm af, immers er zijn minder mensen te bereiken.

Gedrukte kranten en artikelen verdwijnen langzaam

Ook jongeren zijn nog steeds geïnteresseerd in nieuws. Het grote verschil met hun ouders is echter dat zij graag een goed kranten artikel lezen maar hier niet voor willen betalen. De digitalisering heeft toegeslagen en daarom is deze doelgroep gewend om snel en zonder veel kosten overal toegang toe te hebben.

Een gedurfd experiment was het uitgeven van gratis kranten. Op deze manier kon met toch een nieuws artikel verspreiden terwijl de jongere doelgroep er niet voor hoefde te betalen. De afgelopen jaren zijn een veelvoud aan gratis kranten opgezet. Denk bijvoorbeeld aan de DAG, de Metro, de Spits en de Pers. Zowel de DAG en de Spits zullen nooit meer een kranten artikel verspreiden, beiden zijn reeds failliet verklaard.
De krant van de toekomst

Naast de gedrukte/ papieren kranten hebben veel bedrijven ook een website op internet. Men kan daar, veelal gratis, een nieuwswaardig artikel lezen. De vraag is echter of deze activiteiten ook echt winstgevend zijn. Er zullen best wat advertentie-inkomsten worden gegenereerd maar heel veel zal dat niet zijn. De huidige generatie struint het internet af naar gratis nieuws artikelen en vind dit, naast de traditionele krantenwebsites, ook op weblogs. Echter, zodra men dient te betalen voor het lezen van een artikel dan klikt men weg. Dat de kranten business een onzekere tijd tegemoet gaat dat is vrijwel zeker. Het is wachten op een nieuw en innovatief business model.

Linkruil.org

Comments are closed.