In een bakkerij komen velen aspecten aan bod. Het beroep bakker bestaat niet alleen uit brood bakken natuurlijk, want kijk maar eens om je heen in een bakker. Behalve brood staan er ook velen andere lekkernijen. De bakker moet ervoor zorgen dat er voor ieder wat wils is en uiteraard ook dat het lekkerder en bijzonderder is dan bij de supermarkt. Rob Thielen is een bakker en heeft zijn eigen bakkerij. Hij had het voordeel al van jongs af aan mee te kunnen kijken met het leven in een bakkerij. Nu hij zelf een bakkerij heeft merkt hij pas echt wat er allemaal bij komt kijken.
Geschiedenis
Eerst een stukje geschiedenis over de Rob Thielen bakkerij. Vroeger bestonden bakkerijen nog niet, maar wilde men wel graag brood hebben. Een bakker ging dan met zijn paard en wagen volgeladen met broden langs de deuren om het te verkopen. Dit is langzaam veranderd in auto’s en tegenwoordig kan men zelf brood halen in de bakkerij. Er zijn velen verschillende soorten broden ontstaan in de loop der jaren.
Brood bakken
Brood bakken wordt meestal vroeg in de ochtend of zelfs ’s nachts gedaan. Het is normaal voor een bakker om, om 4 uur te beginnen met brood bakken, zodat om 7 uur het brood voor de consumenten klaar ligt. Maar welke ingrediënten gaan er eigenlijk in brood, en hoe wordt het bruin brood of wit brood. Om te beginnen de ingrediënten van brood zijn granen, gist, water en wat zout. Het meest voorkomende graan in brood is tarwe. Al eeuwenlang is tarwe een belangrijk ingrediënt en vandaag de dag is dit nog niet veranderd. Elk tarwe heeft een verschillende smaak, het brood wordt dan ook meestal gemaakt van tarwe uit verschillende landen. Deze vele soorten graansoorten worden in een molen tot meel gemalen, waarna er brood deeg van gemaakt kan worden. Door gist toe te voegen aan het brood mengsel wordt het lekker luchtig en niet te compact.