Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Papieren treinkaartje binnenkort verleden tijd?

Het is aan de rechter om het besluit te maken of het papieren treinkaartje binnenkort verleden tijd is. De OV-chipkaart zou het moeten vervangen, maar deze invoering schendt bepaalde punten een Europese verordening.

Geldigheid controleren

De hoogste rechter kwam er maandag aan te pas. Het proces stond in het teken van de rechtsgeldigheid van de OV-chipkaart, want volgens de Europese Regels dient men verplicht in de gaten te moeten kunnen houden of zij reizen met een biljet dat geldig is. Helaas is dat niet in alle gevallen te doen in verband met de afhankelijkheid van de registratie en administratie van de Nederlandse Spoorwegen. Mobach heeft de zaak aangespannen. Hij werkt in de ICT en weet veel over het openbaar vervoer. Mobach pleit ervoor dat het papieren treinkaartje niet word afgeschaft. Daarop is namelijk altijd te zien of je legaal reist.

Geldigheid controleren

De Inspectie Leefomgeving en Transport, kortgezegd de ILT, moet ervoor zorgen dat de regels worden nageleefd. Mobach tekende bezwaar aan en daagde de zaak voor de rechter nadat bleek dat de ILT geen onderzoek in wilde stellen naar de werkzaamheid van de papieren treinkaartjes. ITL meent dat er geen regels zijn dat de reizigers zelf moeten kunnen zien wat de geldigheid is van het treinkaartje. Willen zij toch zien of ze kunnen reizen, dan kunnen ze dit laten controleren bij een kaartautomaat. ILT zegt dat reizigers ook in de administratie van de NS kunnen kijken op de website. Binnen vijftien minuten zal je transactie te zien zijn in het systeem. NU.nl heeft hiermee getest, maar de administratie van TLS is niet op orde. Uit navraag blijkt dat de transacties niet binnen een kwartier, maar pas de volgende dag zichtbaar worden.

Net als papieren zakken, papieren administratie en papieren geld langzaam vervangen wordt door plastic en de computer, zal ons oude vertrouwde treinkaartje er dus ook misschien aan moeten geloven binnenkort. Over anderhalve maand zal de rechter hierover uitspraak doen.

Linkruil.org

Comments are closed.