Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Twitter en de groei

Twitter: het resultaat van een dagje brainstormen

twitterTwitter is booming. De beursgang was een groot succes. Er zijn 200 miljoen actieve gebruikers, die dagelijks zo’n 400 miljoen tweets versturen. En ook de inkomsten beginnen langzaam te komen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Hoe is twitter ontstaan en wie is het brein erachter? De wortels van Twitter liggen bij het podcasting bedrijf Odeo. Daar opperde student Dorsey tijdens een brainstormsessie het idee om een individu te laten communiceren met een kleine groep via een korte tekst. De codenaam van het project was twttr.

Op 21 maart 2006 publiceerde Dorsey zijn eerste tweet. ‘Just setting up my twttr’, luidde de tekst. Algauw kwam hij op de naam Twitter. Dat betekent: ‘een korte uitbarsting van inconsequente informatie’ of ‘gekwetter van vogels.’ Heel toepasselijk dus. En ook het logo was snel bedacht.  Daarna ging het razendsnel. Vanaf juli 2006 stond Twitter online. In het begin was het onduidelijk wat het precies was. Sommigen noemden het een microblog, anderen spraken van een sociaal netwerk. Het was onontgonnen terrein en het veranderde ook door de tijd. In het begin was het meer een sociaal medium. Later werd het meer een informatienetwerk.

De groei van Twitter

Het bedrijf groeide vlug. In 2007 werden er 400.000 tweets per kwartaal geplaatst. In 2008 waren dat er al 100 miljoen per kwartaal. En dat lijkt een snelle toename, maar het werd nog gekker. In februari 2010 kwamen er dagelijks 50 miljoen nieuwe tweets online. In juni waren het er 65 miljoen per dag. Iets meer dan een half jaar later stonden er elke dag 140 miljoen nieuwe tweets op het web. En dat groeide uiteindelijk uit tot de 200 miljoen actieve gebruikers en 400 miljoen dagelijkse tweets in 2013. In Nederland zijn er ongeveer een miljoen actieve twitteraars.

Een van de redenen voor de enorme groei was de snelle berichtgeving tijdens rampen en in oorlogsgebieden. De wereld werd vliegensvlug van informatie voorzien bijvoorbeeld na de vliegtuigcrash van Turkish Airlines of de presidentsverkiezingen in Iran. Een aantal typische twittertermen zijn gemeengoed geworden en soms zelfs opgenomen in de Van Dale. Zo is er de hashtag. Je kunt zoeken op een bepaalde hashtag en dan alle berichten over dat onderwerp teruglezen.

tweet van de beursgang twitterEen tweet is natuurlijk het woord voor een berichtje op twitter. Het trending topic is ook een term die steeds meer in ons dagelijk taalgebruik voorkomt. Het gaat om een woord of hashtag waarover op dat moment het meest wordt getwitterd.

Twitter heeft (uiteraard heel toepasselijk) de beursgang van het bedrijf ook wereldkundig gemaakt via een tweet.  Men kan wel stellen dat deze tweet de beurs behoorlijk heeft doen opschudden toen hij geplaatst werd. De goede voorbereiding stond mede garant voor het succes van de twitter aandelen.

Wie zit er achter het succes?

Jack Dorsey wordt samen met Biz Stone, Evan Williams en Noah Glass gezien als de oprichter van Twitter. Deze jonge succesvolle innovator heeft in de beginjaren even een stapje teruggedaan, maar heeft nu weer de leiding over het bedrijf. Door de beursgang van Twitter zijn de oprichters miljardair geworden. Het grote probleem van veel sociale media is het verdienmodel. Ook Twitter moet nog bewijzen dat het inkomsten kan genereren. Al lijkt het bedrijf meer dan welk ander sociaal medium dan ook geschikt voor de mobiele markt. En die markt, daar moeten nu juist de inkomsten vandaan komen. Eigenlijk staat niets Twitter dus in de weg om nog veel groter te worden.

Linkruil.org

Comments are closed.