Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Waarom onafhankelijke gebruikerservaringen niet altijd onafhankelijk zijn

Voordat je een product koopt eerst even kijken naar de ervaringen van anderen. Het is een verstandige gewoonte die steeds meer Nederlanders zichzelf aanleren. Hun doel is om reclamepraatjes te omzeilen en een eerlijk en betrouwbaar beeld te krijgen. Toch krijgen de marketingafdelingen van Nederland ook steeds meer grip op deze ‘onafhankelijke’ beoordelingen. Het is daarom raadzaam om ook de informatie in reviews niet klakkeloos als ‘betrouwbaar’ te zien. In dit artikel vertellen we waarom en waar je op moet letten. 

Verleiding om een gekleurde bril op te zetten
De reden dat niet alle gebruikerservaringen even betrouwbaar zijn, kan gezocht worden bij het zogenoemde ‘affiliate marketing’. Dit is een principe waarbij website-eigenaren die een bepaald product aanprijzen (en hier een link naar plaatsen) een commissie krijgen als dit product daadwerkelijk wordt gekocht door deze bezoeker. Dit kan website-eigenaren ertoe verleiden om een gekleurde bril op te zetten bij het schrijven van een ‘onafhankelijke’ review. Het is wel heel verleidelijk om een product net iets meer aan te prijzen als het de kans groter maakt dat de bezoeker het product uiteindelijk gaat kopen en de kassa voor de website-eigenaar ook gaat rinkelen. Uiteraard zijn er ook volop website-eigenaren en bloggers die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan en deze truc niet toepassen.

Ethisch kompas slaat op hol
Het gaat vaak pas echt mis bij producten met een hoge marge. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een marge van 20 tot 30 euro per verkoop. Door dit lucratieve vooruitzicht wil het ethisch kompas nog wel eens op hol springen. Een goed voorbeeld is het Vitadis Dieet. Op het internet wemelt het van de positieve Vitadis ervaringen. In werkelijkheid lijken deze zogenoemde onafhankelijke reviews allemaal sprekend op elkaar. Bij andere producten met een hoge winstmarge doet hetzelfde fenomeen zich voor. 

Waar je op moet letten
Het is veruit het verstandigst om je vooral te baseren op ervaringen die geschreven worden op verschillende internetfora. Denk bijvoorbeeld aan het Viva Forum. Hier ontstaan vaak levendige (en eerlijke) discussies over allerlei producten. Beoordelingen die enkel het doel dienen om andere gebruikers te verleiden een bepaald product te kopen, worden er over het algemeen moeiteloos uitgefilterd en vallen bovendien direct op. Ook beoordelingen op websites zoals Kieskeurig.nl en Bol.com zijn over het algemeen betrouwbaar. 

Linkruil.org

Comments are closed.