Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Android vs. iOS: wat zijn de grootste verschillen?

Je hebt het je vast wel eens afgevraagd: welk besturingssysteem is beter, iOS of Android? Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Dit is namelijk erg afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. In dit artikel komen de grootste verschillen tussen de systemen naar voren en kun je bepalen welk besturingssysteem het beste bij je past.

Uiterlijk en functionaliteit

Een erg belangrijk aspect bij beide besturingssystemen is het interface. Het interface is de manier waarop het systeem gepresenteerd wordt op het scherm en wat je daar vervolgens mee kunt doen. Echter is de interface van de Apple toestellen niet erg verschillend van de Android toestellen. Zo heb je bij beide systemen meerdere ‘home screens’ met snelkoppelingen naar applicaties, mappen en widgets. Daarnaast kun je gemakkelijk bellen en de instellingen van de telefoon aanpassen. Weinig verschil zou je zeggen. Toch ziet het interface van iOS er wat strakker uit dan dat van de Android, maar toch draait Android goed mee met het invoeren van de recente updates.

Beide systemen maken gebruik van notificaties vanuit applicaties. Denk bijvoorbeeld aan een Whatsapp-berichtje, een melding van een spel of een gemiste oproep. Deze notificaties kun je ook gewoon negeren of deactiveren. Ook niet heel veel verschil dus.

Ontwikkelaarsopties

Bij iOS is het niet mogelijk om bepaalde grote aanpassingen in het systeem te maken. iOS is veel meer gesloten dan Android. Toch neemt dit ook voordelen met zich mee voor Apple. Zowel nieuwe als Refurbished iPhones blijven het namelijk erg lang goed doen. Daarnaast is Apple goedgekeurde randapparatuur altijd van goede kwaliteit. Dit is bij Android niet altijd het geval.

Connectiviteits-opties

Een ander groot verschil tussen iOS en Android is de connectiviteit. Hierbij kun je denken aan het aantal mogelijkheden waarmee de smartphone gekoppeld kan worden aan andere apparatuur via een kabel, Bluetooth of WiFi. Zo voorziet Apple enkel in connectiviteit met apparatuur en software die door het bedrijf zijn goedgekeurd. Zo is het enkel mogelijk om te streamen via WiFi met apparaten die overweg kunnen met Apple’s Airplay technologie. Android-apparatuur maakt gebruik van andere systemen, waardoor het aantal apparaten dat aangesloten kan worden aanzienlijk groter is.

Daarnaast is de connectiviteit met computers en laptops bij Android veel uitgebreider dan bij iOS. Bij Android heb je hier namelijk nauwelijks grenzen in, terwijl je bij iOS slechts enkele mogelijkheden hebt.

Downloaden van applicaties

Apple en Google bieden allebei een andere manier om apps te downloaden. Zo heb je met Apple toestellen toegang tot de App Store, terwijl je bij Android toegang hebt tot de Google Play Store. Als je de systemen naast elkaar zet is er eigenlijk één groot verschil: je kunt eigenlijk elke applicatie downloaden uit de Google Play Store. Ook kan elke ontwikkelaar apps en content uploaden, terwijl de illegale apps door Google verwijderd worden.

Bij Apple wordt iedere app streng gecontroleerd op veiligheid en het voldoen aan de voorwaarden. Zo ben je er zeker van dat je een goed-werkende app download die veilig is.

Toch biedt Android nog een ander voordeel op iOS. Met Android is het namelijk mogelijk om elke applicatie, zonder te jailbreaken of te rooten, te downloaden en installeren via bepaalde websites. Helaas loop je met deze manier wel het risico op schadelijke software.

Smartphones

Het laatste en gelijk het grootste verschil tussen Android en iOS vind je in de toestellen. Zo ben je bij Apple afhankelijk van de iPhones en daar houdt het mee op. Bij Android heb je keuze uit honderden modellen van tientallen verschillende merken zoals LG, Samsung, HTC en Sony. Zo heb je een toestel voor elk budget. Bij iPhone heb je simpelweg geen goedkope toestellen. Er zijn wel refurbished iPhones, als goedkoper alternatief voor een nieuwe iPhone. Wat is een refurbished iPhone? Dat lees je in dit artikel: linkje!

Linkruil.org

Comments are closed.