Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

De accu van je smartphone hoeft nooit meer leeg te zijn

Voor heel veel mensen is de powerbank ondertussen een onmisbaar accessoire geworden. Het is een extra mobiele batterij die met name gebruikt wordt voor het opladen van de smartphone en tablet. Ofwel, een oplader die gebruikt kan worden als je even geen stopcontact in de buurt hebt en toch je smartphone moet opladen. Je moet er voor gebruik wel voor zorgen dat de powerbank zelf opgeladen wordt via het lichtnet. In een stopcontact dus. Kortom, met de juiste powerbank op zak hoeft de accu van je smartphone nooit meer leeg te zijn.

powerbank-broekzak
Welke moet ik kopen?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende powerbanks die te koop zijn. De meest voorkomende zijn de USB modellen. Daarmee laad je op via een USB-aansluiting. Als je de draad van je lader aan de powerbank koppelt, begint het opladen in negen van de tien gevallen automatisch. Soms moet je nog een extra knop indrukken. Met deze USB laders kun je alle modellen smartphones en tablets opladen. Of het nu een micro USB, een USB-C of Lightning (Apple) is. Let wel: de powerbank moet dus wel zelf eerst opgeladen worden. De meeste modellen hebben een aantal (meestal vier) led-lampjes waardoor je ziet hoeveel procent van de totale capaciteit nog over is. Bij vier lampjes is hij dan volledig opgeladen, bij drie nog voor 75% etc. Hoewel deze powerbanks vaak gebruikt wordt voor smartphones, laad je er ook tablets, camera’s en consoles mee op. Feitelijk alle gadgets die een accu en een USB lader gebruiken. Er zijn ook nog speciale laptop powerbanks die, zoals de naam al doet vermoeden, je laptop onderweg kunnen opladen. Die hebben een groter laadvermogen.

Meer vermogen, langer fun

Een powerbank beschikt over een aantal lithium-ion cellen. Die hebben dezelfde eigenschappen als oplaadbare batterijen. Hoe vaak en hoe lang een powerbank zijn werk kan doen, verschilt. Dat zit ‘m vooral in het type dat je koopt. Het vermogen wordt aangegeven in mAh. Logischerwijs geldt dat hoe groter het vermogen, hoe langer de powerbank zijn werk doet. Hoe vaak je je telefoon ermee op kunt laden, ligt aan het vermogen van je telefoon en aan het vermogen van de andere op te laden apparaten. In de regel geldt dat het verstandig is een powerbank te kopen met minimaal drie keer het vermogen van de accu van je smartphone. Stel je hebt een smartphone met een 3500mAh accu, dan kun je met een 12000mAh powerbank het toestel makkelijk drie keer volledig opladen voordat deze zelf weer aan de lader moet.

Opladen kost even tijd

Wie net een powerbank gekocht heeft, moet er rekening mee houden dat het wel even duurt voor die opgeladen is. Ook dat is weer afhankelijk van de capaciteit van de aangeschafte powerbank. Het duurt langer om een 12000mAh model op te laden dan de tijd die het kost om er een van 4000mAh volledig op te laden. Via de led-lampjes kun je zien hoe ver de oplaadcyclus gevorderd is. Let op: wie de powerbank voor het eerst oplaadt, kan dit beter te lang dan te kort doen. Het kan dan geen kwaad om hem bijvoorbeeld de gehele nacht op te laden. EU goedgekeurde powerbanks, waarover later meer, hebben allemaal een zogenoemde overlaadbeveiliging waardoor er geen schade kan optreden wanneer de lader ingestoken blijft als het opladen voltooid is.

Let op het EU keurmerk

Wie een powerbank wil kopen doet er verstandig aan niet voor de goedkoopste versies uit China te gaan. Deze missen vaak het EU-keurmerk en dat houdt in dat ze onveilig kunnen zijn en amper getest worden voor ze in de winkel liggen. Wie een onveilig exemplaar heeft, loopt een grotere kans op problemen. Denk bijvoorbeeld aan kortsluiting of ondeugdelijk, met te veel stroom, opladen. Dat laatste kan tot gevolg hebben dat de accu van je smartphone veel te warm wordt en mogelijk zelfs kortsluiting of brand veroorzaakt. Of denk eens aan mensen die een onveilige powerbank in hun broekzak bewaren. Wat als de warmte dan niet weg kan? Je zou niet de eerste zijn met een verbrande broek of, erger nog, brandwonden aan een been! Het is dus zaak een goed gekeurd model aan te schaffen. Die zijn doorgaans zelfs beveiligd tegen kortsluiting en warmteontwikkeling. Je weet dan wat je koopt en beschermt jezelf en je omgeving tegen alle nare gevolgen die een onveilige, niet EU gekeurde, powerbank kunnen veroorzaken.

Niet slecht voor je accu

Gekeurde powerbanks veroorzaken geen schade aan de batterij van je smartphone of andere gadgets. Integendeel, de meeste modellen laden de accu van je smartphone langzamer op dan de 230 volt lader. Daardoor wordt de accu tijdens het laden minder warm en dat is beter voor zijn levensduur. Daarbij moet wel gezegd worden dat de meeste zogenoemde snelladers van moderne smartphones (QuickCharge, SuperCharge etc.) gebruikt worden in combinatie met accu’s die daar ook beter geschikt voor zijn. Toch kan het nooit kwaad om een accu regelmatig langzaam, met minder warmteontwikkeling op te laden. Een powerbank is daar een prima gadget voor. Natuurlijk staat de ontwikkeling ook niet stil. Zo zijn er al modellen die snelladen ondersteunen. En uitvoeringen die voorzien zijn van zonnepanelen (in het klein dan) worden steeds beter. Die kunnen in theorie, als de zon schijnt, nooit leegraken. De praktijk is iets anders, zeker in Nederland. Maar, en dat is de conclusie van dit verhaal; een powerbank wordt meer en meer een onmisbaar gadget voor smartphone en tablet gebruikers.

Linkruil.org

Comments are closed.