Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Italiaanse mode vanaf 1950

Door de eeuwen heen zijn er heel wat modebeelden geweest die allemaal invloed hadden op de kledingstijl van de mensen. De moderne kleding kwam meer op gang tussen 1940 en 1950 zo na de Tweede Wereldoorlog. In Italië hebben ze nooit stilgestaan qua mode, maar begon zich ook pas na 1950 helemaal door te ontwikkelen.

Opkomst

Franse haute couture bestond toen al een tijdje, maar stond niet bekend om hun comfortabele kledingstijl. Italiaanse modehuizen begrepen de behoefte naar eigentijdse, comfortabele en verfijnde kleding, waardoor de Italiaanse mode echt op gang kwam. Italiaanse mode stond ook vooral bekend luxe mode-items van lederwaren, textiel en schoenen. Deze kleding werd voor de oorlog eigenlijk nog niet geëxporteerd door Italië naar de rest van Europa en de wereld omdat Italië in de ban was van een dictatuur. Rond 1950 begon dit te veranderen, omdat  modehuizen in Florence en Milaan de kleding begon te exporteren naar andere landen. Ook Amerikaanse journalisten kregen hier lucht van en begonnen regelmatig modeshows bij te wonen en dit bleek een succes. Zij waren flink onder de indruk van de luxe textiel, stijl en accessoires, waardoor steeds meer Amerikanen bekend werden met de Italiaanse mode. De mode voor mannen stond bekend om zijn op maat gesneden pakken en de zijden overhemden die mooi gevormd om het lichaam zaten. De broeken hadden smalle pijpen en deze invloed was ook weer terug te zien in de Amerikaanse mode, met name de Rock ‘n Rollers waren dol op de strakke pijpen en leren jacks.

Italiaanse mode en films

In de jaren 50 kwamen de films steeds meer in opkomst, er werden veel Tweede Wereldoorlog films geregisseerd en ook steeds meer Italianen emigreerden naar Amerika om ‘the American dream’ te volgen. Niet alles ging zo gladjes, omdat er ook maffiapraktijken naar Amerika werden vervoerd, waaronder ook de kleding. Ook over de maffia in Amerika werden veel films gemaakt, zoals The Killing, Night and the City, Rififi, On the Waterfront en nog veel meer. Hier werd gebruik gemaakt van Italiaanse acteurs plus mode uit vele Italiaanse modehuizen.

Milaan en heden

Als het gaat om meest bekende modestad ter wereld, dan is dat toch wel Milaan. Milaan is de tweede stad van Italië en veel modehuizen zoals, Armani, D&G, Prada, Versace, Gucci en vele andere modemerken zijn hier gevestigd. Verder staan hier nog heel veel ateliers die ook in het verleden veel invloed hebben uitgeoefend op de vroegere mode en de hedendaagse mode. De meest bekende winkelstraten zoals Quadrilatero d’oro en de Montenapoleone zijn toonaangevend en daar is het te vergelijken met de P.C. Hooftstraat, maar dan nog een stuk luxer.
Ook worden er enorm veel modeshows georganiseerd om daar nieuwe collecties te laten zien, daar komen vele mode ontwerpers op af.

Ook nu worden er nog steeds luxe, fijne en goede stoffen gebruikt in de Italiaanse mode. Zelfs in het midden en lagere segment kun je zien dat de Italiaanse shirts of Italiaanse overhemden van goede kwaliteit zijn. De stof is dikker, het is mooi getailleerd en ziet er stijlvol uit. Ondanks dat er een gat van 60 jaar zit, zie je nog veel invloeden van de jaren 50 terug in de mode van nu.  

Linkruil.org

Comments are closed.