Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Taxichauffeur worden, hoe werkt dat?

Taxichauffeur worden: veel mensen doen het. Vooral onder studenten en immigranten is het een populaire baan. De flexibele werktijden (taxicentrales zijn vaak 24 uur per dag bereikbaar) zijn een voordeel, net zoals het feit dat het werk fysiek niet erg inspannend is. Tel daarbij op dat veel passagiers een fooi achterlaten en het baantje van taxichauffeur is voor velen ideaal. Wat moet je allemaal doen als je taxichauffeur wil worden?

Chauffeurskaart

Om als taxichauffeur te mogen werken, is een chauffeurskaart verplicht. Die krijg je echter niet zomaar.

Allereerst moet je beschikken over een rijbewijs B (het ‘normale’ rijbewijs). Het maakt in principe niet uit of je die al vier jaar hebt of pas vier weken, maar het is wel zo dat je een rijtest moet afleggen voordat je de kaart krijgt. Het kan zijn dat je zakt als je rijstijl nog niet soepel of comfortabel genoeg is.

Daarnaast moet je ook een driedaagse cursus volgen, die op de meeste rijscholen wel wordt aangeboden. Tijdens de cursus word je getraind in een aantal dingen, waaronder omgang met klanten, geldadministratie en topografische kennis. Als je deze driedaagse cursus hebt gevolgd, leg je het officiële CBR-examen af en kun je – als je slaagt – een chauffeurskaart aanvragen. In totaal zal zo’n cursus tussen de 500 en 1200 euro kosten, afhankelijk van de rijschool.

 

Wat dan?

Wanneer je de chauffeurskaart aanvraagt, moet je twee verklaringen kunnen overleggen. De ene is een Verklaring Omtrent Gedrag, die maximaal vier maanden oud mag zijn. Daarin  wordt gekeken of de aanvrager een strafblad heeft. Als dat zo is kun je nog steeds chauffeur worden, maar kijkt het ministerie van justitie eerst of je daarvoor in aanmerking komt. De andere verklaring is die van de dokter: een geneeskundige verklaring.

Wanneer beide verklaringen in orde zijn, ben je officieel bevoegd taxi’s te besturen en kun je solliciteren bij centrales. Tenzij je een eigen centrale wil starten, wat ook steeds vaker gebeurt. Kleinere taxicentrales als Taxi IJmuiden en Taxi Haarlem zijn begonnen als kleine bedrijven en zijn tegenwoordig relatief grote spelers.

Je eigen bedrijf starten

Het starten van een eigen taxibedrijf is niet bijzonder ingewikkeld. Het belangrijkste dat je nodig hebt is een ondernemersvergunning. Ook voor deze vergunning heb je weer een Verklaring Omtrent Gedrag nodig, en moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Wat verder verplicht is, is het opzetten van een klachtenregeling. Sinds 2012 is het voor ieder taxibedrijf verplicht om een platform te hebben waarop klanten hun klachten kwijt kunnen. Wanneer dit allemaal in orde is, ben je officieel ondernemer in de taxiwereld en kun je de top bestormen.

Linkruil.org

Comments are closed.