Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Tips voor het maken van de juiste studiekeuze

Het maken van de juiste studiekeuze is niet niks. Het is een beslissing die een groot deel van je toekomst bepaalt. Daarom is dit een enorm spannende beslissing. Gelukkig zijn er veel mensen die je kunnen helpen met het maken van deze keuze. Hopelijk heb je daarbuiten ook wat aan deze tips.

Kijk naar jezelf en niet naar het aanbod

Veel studenten kijken eerst naar het studieaanbod en kiezen hieruit een studie die ze aanspreekt. Echter is dit niet verstandig. Er is zo ontzettend veel aanbod dat je nooit alle studies tegen gaat komen. Daarbij kies je dan misschien een studie die je simpelweg aanspreekt. Kijk bij het kiezen van een studie juist eerst naar jezelf. Waar ben ik goed in? Wat vind ik leuk om te doen? Waar krijg ik vaak complimenten over? Kijk vooral naar je sterke punten en interesses en kies op basis hiervan een studie uit.

Laat je goed voorlichten

Heb je een studie gevonden die je wel wat lijkt, laat je dan goed voorlichten en stel kritische vragen. Doe geen aannames maar ga op onderzoek uit. Vaak worden bepaalde studies gelijk afgewezen door de vooroordelen die hierover rondgaan. Echter is dit vaak niet hoe het daadwerkelijk in elkaar steekt. Eén keer een open dag bezoeken is ook niet voldoende om te kijken of een studie iets voor je is. Een open dag is vaak één grote marketingtruc. Je kunt beter een dag meelopen met studenten van een bepaalde opleiding.

Kies voor jezelf

Er zijn helaas veel studenten die erg veel adviezen krijgen van buitenaf over de studiekeuze. Natuurlijk is advies vaak goedbedoeld, maar jij weet zelf het beste wat je ligt qua studie en werk. Daarbij leggen sommige mensen in de omgeving druk op leerlingen om een bepaalde studie te gaan volgen. Bijvoorbeeld omdat er veel geld mee kan worden verdiend of omdat de ouders deze studie zelf ook hebben gevolgd. Als je ouders allebei advocaat zijn en je zelf het liefst een opleiding tot metselaar of stukadoor wil gaan volgen, dan kan dit eng zijn om te vertellen. Besef goed dat jij de enige bent die de rest van je leven dit werk moet gaan verrichten en niemand anders.

Neem de tijd

Heb je het gevoel dat je totaal niet weet wat je moet kiezen? Leg dan niet te veel druk op jezelf en neem de tijd. Je kunt er beter iets langer over doen om vervolgens een goede keuze te maken, dan dat je overhaast de verkeerde beslissing neemt. Neem desnoods een tussenjaar zodat je goed kan bedenken wat je graag zou willen doen in de toekomst.

Linkruil.org

Comments are closed.