Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Volg een EHBO-cursus

Sta jij geregeld op het sportveld? Sporten is natuurlijk ontzettend gezond, maar helaas gaat het ook gepaard met de kans op blessures of verwondingen. Denk maar eens aan die voetbal die tegen iemands achterhoofd komt, een hockeybal die tegen iemands scheenbeen komt of iemand die valt bij het hoogspringen. Er kan altijd iets mis gaan en dan kun je wel denken dat er altijd wel iemand is die het op kan lossen, maar je kunt ook zelf de verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat jij degene bent die te hulp kan schieten. Goede EHBO op het sportveld kan levens redden en blessures beperken.

Wees goed voorbereid

De meest ideale situatie is natuurlijk dat er bij iedere training of wedstrijd een ervaren EHBO’er aanwezig zou zijn. In de zwemwereld is dit al heel normaal, helaas is het bij andere sporten aan de vrijwilligers, trainers en ouders om eerste hulp te verlenen in geval van nood. Om deze reden zou het heel goed zijn dat er meer EHBO’ers op de sportvelden te vinden zijn.

Een tegenstrijdig feit wat misschien voor bewustwording kan zorgen is dat er maar 2 procent van de Nederlanders een EHBO diploma heeft, terwijl de spoedeisende hulp wekelijks vol zit. Het is dus belangrijk dat er meer mensen hun kennis bijspijkeren op gebied van eerste hulp verlening. Hoe meer mensen weten hoe ze moeten reanimeren, des te meer levens kunnen er gered worden.

Cursus

Wil je graag je EHBO diploma halen? Dan kun je een cursus volgen op verschillende plekken in Nederland. Er zijn verschillende soorten cursussen, je hebt cursussen speciaal gericht op sporters of bijvoorbeeld EHBO aan kinderen. In sommige gevallen wordt een EHBO cursus ook (deels) vergoed door je aanvullende zorgverzekering.

Heb je eenmaal je eerste hulp bij ongevallen diploma behaald? Dan is het belangrijk om jaarlijks een opfriscursus te doen, zo blijft je kennis up to date.

Tips

Zoals duidelijk naar voren is gekomen eerder in dit artikel zijn er veel mensen die geen idee hebben hoe ze moeten handelen wanneer er een ongeval gebeurd. Is er sprake van een ongeval? Houd dan de volgende stappen aan:

  • Let op eventueel gevaar in de omgeving

  • Probeer te achterhalen wat er precies gebeurd is

  • Zorg voor beschutting en stel het slachtoffer gerust

  • Verleen eerste hulp ter plekke, verplaats het slachtoffer niet

  • Schakel de hulpdiensten in of vraag iemand in de omgeving dit te doen

  • Doe duidelijk verslag van de situatie en laat de hulpdiensten weten hoe ze de plek het beste kunnen bereiken

  • Geef de leiding aan de hulpdiensten en volg de aanwijzingen die zij geven op.
Linkruil.org

Comments are closed.