Voordat je het eerst samenkomt met de belanghebbenden van het project om een website design of redesign te bespreken, is het handig dat je eerst het bedrijf achter de website onderzoekt en op welke doelgroep ze zich richten. Het is ook belangrijk dat je je eerst bekend maakt met de bestaande content en mogelijkheden van de site.
De eerste meeting zal de gehele koers van het design bepalen, er zullen doelen en eisen gesteld worden. Hoe meer je geïnformeerd bent op dit punt hoe beter je input zal zijn.
Hoe onderneem je een onderzoek voor een website redesign? Ga je een checklist volgen? Of neem je intuïtieve wendingen en draaien naar aanleiding van makkelijke vragen zoals ‘waar gaat deze website over?’ en ‘hoe kan ik het beter maken?’ Het antwoord ligt waarschijnlijk ergens tussen het spectrum van die 2 extremen.
Om er voor te zorgen dat je waardevol inzicht bijdraagt aan het gesprek is het van belang om de volgende valkuilen te vermijden:
1. Alleen het bestaande ontwerp bekritiseren, zonder ook de waarde van de content en structuur te bepalen.
In een perfecte wereld zou de cliënt al een beoordeling van de content en structuur toegevoegd hebben aan de briefing. Vanwege aan variëteit aan redenen gebeurt dit zelden. Soms wordt er zelfs verwacht dat jij dat gaat doen.
Sterker nog, mocht de cliënt dat wel meeleveren dan is het waarschijnlijk dat ze nog wat belangrijke dingen over het hoofd hebben gezien.
Het is dus het beste om persoonlijk nog de gehele content en structuur te bekritiseren.
2. Het bestaande ontwerp bekritiseren met het doel om te ‘overtreffen’.
Als je je alleen maar concentreert op hoe je de vorige designer zal verbeteren dan focus je je niet op de behoeftes van je cliënt. Tenzij je het hele proces met je eigen ogen hebt gevolgd zal je geen idee hebben waarom de vorige designer voor die ‘dubieuze’ ontwerp keuzes heeft gekozen.