Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Aluminium: wat is dat?

Atoomnummer 13 en scheikundig element AI zijn allebei hetzelfde: aluminium. Deze zilverwitte hoofdgroepmetaal heeft de naam te danken aan het Latijnse woord alumen. Wordt vanuit economisch oogpunt gekeken naar dit metaal, dan is aluminium één van de belangrijkere metalen. Het is namelijk net zo sterk als andere metalen (oa. staal en brons), maar het is tot wel drie keer lichter. Daarom geniet aluminium vaak de voorkeur om te gebruiken. Dit metaal wordt gebruikt in onder andere transportmiddelen, zoals vliegtuigen, treinen en auto’s. Ook wordt aluminium gebruikt in de constructiebouw en in diverse andere industrieën.

Aluminium behandelen

Wanneer aluminium niet behandeld wordt, zal er een oxidelaagje op komen, die ervoor zorgt dat het onderliggende materiaal wordt beschermd. Je zult de oxidelaag normaal gesproken haast niet kunnen zien, want het uiterlijk van aluminium zoals je dat kent, blijft nagenoeg gelijk. Het kan echter voorkomen dat het aluminium wat wit uitslaat, maar dat hangt af van waarmee het materiaal in aanraking komt. Om corrosie (van bijvoorbeeld aluminium profielen) te voorkomen, is het mogelijk om het materiaal een oppervlaktebehandeling te geven.

Recyclen van aluminium

Voor aluminium profielen en vele andere aluminium deel- en eindproducten is recyclen een optie. Dit is in veel gevallen mogelijk en het mooie is dat aluminium dezelfde eigenschappen behoudt. Was iets eerst een aluminium profiel, dan kan dit er uiteindelijk ook weer van gemaakt worden. Dit profiel is dan even sterk als voorheen. Daarnaast is ook op milieutechnisch gebied het recyclen van aluminium een aanrader. Wil je nieuw aluminium maken, dan heb je hier 95% meer energie voor nodig dan voor het recyclen van aluminium.

Linkruil.org

Comments are closed.