Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Chia Zaad en de Bijwerkingen

Chia Zaad

Chia zaden zijn lang geleden ontdekt door oude volken die leefden rond 3500BC. Deze Maya’s en Azteken leefde voornamelijk in Mexico en gebruikt chiazaad als “rennersvoedsel”. Eigenlijk hadden zij ondekt dat het consumeren van chia zaden erg veel energie aan het lichaam leverde en dat ze zich toch de hele dag fit en vitaal voelde. Onderzoek heeft later uitgewezen dat de zaden veel goede voedingsstoffen bevatten en daarom wordt chia zaad ook een een superfood genoemd! Ze kunnen dus positieve effecten hebben op iemands gezondheid.

De zaden bestaan voor het grootste gedeelte uit olie, vezels en proteïne. De zaden zijn klein, ongeveer één millimeter doorsnede en vaak verkrijgbaar in donkere kleur of in het wit. Chia zaden zijn ook gezond omdat ze essentiële vetzuren bevatten zoals omega 3. Daarnaast bevatten ze ook een hoog gehalte aan antioxidanten en vitamines.

Chiazaad is geurloos en heeft een neutrale smaak. Hierdoor kunnen ze voor allerlei maaltijden gebruikt worden en tasten ze de smaak van het gerecht niet aan. Ideaal voor gebruik in de dagelijkse voeding die we consumeren. Helaas is chia zaad niet voor iedereen geschikt, daarover hieronder meer.

Chiazaad is zeer gezond maar kan wel bijwerkingen geven

Chiazaad is zeer gezond maar kan wel bijwerkingen geven

Bijwerkingen

Chia zaad kan verschillende bijwerkingen veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. 90% van de mensen die chia zaden gebruiken hebben nergens last van. De inname van chia zaad zou zich sowieso moeten beperken tot 2 theelepels per dag, ook voor mensen die geen last hebben van bijwerkingen. Maar wie moeten er nu uitkijken en waarom?

Mensen die gevoelig zijn voor chia zaadjes wordt aangeraden om een arts te raadplegen indien ze last krijgen van bijwerkingen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat mensen last krijgen van hun darmen en aan de diarree gaan. Het kan verder leiden tot een opgeblazen gevoel, winderigheid of misselijkheid. Indien er bijwerkingen ervaren worden na het consumeren van chiazaad, raadpleeg dan een arts e laat deze bepalen of het te maken heeft met het gebruik van de zaden.

Mensen die medicijnen gebruiken zoals bijvoorbeeld bloedverdunners of vocht afdrijvende medicijnen, doen er verstandig aan om een arts te raadplegen voor het gebruik van de zaden. Chia zaden staan er namelijk om bekend om een bloed verdunnende werking te hebben. Hierdoor zou de bloeddruk tot een gevaarlijk punt kunnen dalen.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt aangeraden om geen chia zaden te gebruiken, tenzij onder toezicht van een arts. Hoewel er te weinig onderzoek is gedaan naar het effect op zwangere vrouwen of vrouwen met een baby die borstvoeding geven, kan een arts beter bepalen of het verstandig is om de zaden te gebruiken.

 

Linkruil.org

Comments are closed.