Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

De Turkse Hammam

De oorsprong van de hammam, Turks badhuis, is een plaats waar de mensen zich kunnen wassen. ‘Hamma’ betekent ‘heet waterbron’. Omdat er veel mensen komen uit de verschillende kringen heeft deze plaats een grote sociale functie in de Turkse maatschappij. De hammam zorgt voor een geestelijke en lichamelijke reinheid.

Opzet hammam

De meeste hammams hebben gescheiden ruimten voor mannen en vrouwen. Wanneer dat niet het geval is zijn er vaste tijdstippen waarop de mannen of de vrouwen kunnen baden. Als bader kom je binnen in de kleedruimte de camekan. Na het omkleden sla je een katoenen of een zijden doek rond je lichaam. Het is in vele gevallen mogelijk eigen zwemkleding aan te trekken en badslippers.

Geschiedenis

De hammams bestaan al heel lang. Toen het Romeinse Rijk zich terugtrok in de laars van Italië ontstonden in er in de Griekse badhuizen de kleinere Hammans. Nadat echter de aanbeveling van de zweetbaden door Mohammed zelf werd gedaan begon de islamitische hammam verspreiding. Mohammed geloofde dat de warmte van de hammam de vruchtbaarheid van de mensheid verbeterde. Voor die tijd gebruikte men alleen koud water, en een bad met meerdere werd niet gebruikt, want men wilde niet in andermans vuil liggen. Toen echter de Arabieren de buitenlandse bad manieren hadden overgenomen werden deze al snel aangepast aan hun eigen wensen. De Turkse hammam is ontwikkeld tot een oord waar rust en ontspanning centraal staat.

Plaatsen voor de hammam

Je kan de hammam tegenwoordig op meerdere plaatsen ondergaan. Er is altijd wel een wellness centrum in de buurt waar het mogelijk is om een hammam uit te voeren. Ook op verschillende vakantie bestemmingen in hotels en dergelijke is het mogelijk een hammam te ondergaan.

Werkwijze

Je gaat nadat je jezelf hebt omgekleed eerst douchen en je zelf overgieten met een emmer heet water. Vervolgens smeer je je in met een speciale zachte zeep. Nadat je een tijdje in de stoomcabine hebt gezeten zal de zeep ervoor gezorgd hebben dat je huid week is geworden. Daar kan je scrubben wat je zelf kan doen. Je kan het ook laten doen door een ander. Vervolgens spoel je de dode huidlaagjes van je af met heet water. Daarna kan je je insmeren met modder en laten inwerken en vervolgens weer douchen. Daarna volgt een massage waarbij je lichaam wordt ingesmeerd met een olie. Ook het haar zal worden gewassen en tot slot kan je dan na het douchen nog even genieten van het hete water. Wanneer je een rondje hammam doet zal je ongeveer twee uur bezig zijn. Je zal merken dat het een weldaad voor het lichaam is.

Linkruil.org

Comments are closed.