Tegenwoordig zie je het overal populairder worden, bewuster omgaan met eten. In restaurants en lunchrooms zijn bijvoorbeeld steeds meer opties voor vegetariƫrs of veganisten. Men wilt steeds duurzamer en bewuster omgaan met eten, wat heel erg goed is. Mensen beginnen in te zien dat een kleine verandering bij jezelf begint en deze kans moet je dan ook met beide handen aanpakken. Je zou denken dat het bij duurzaam eten alleen gaat over het milieu en klimaat, maar er komen nog meer aspecten bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de dierenhandel, het natuurbehoud en de eerlijke handel wat ook wel fair trade wordt genoemd. Maar op welke manier kun je nou zelf duurzamer eten?
Gooi niet te snel iets weg
Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je iets lekkers hebt gekookt en vervolgens na het eten nog het een en ander over hebt? Zonde om dit weg te gooien toch? Want anders is dit eten voor niets geproduceerd. Maak een duidelijke boodschappenlijst of een weekmenu om dit te voorkomen. Heb je toch nog wat over? Bewaar dit dan op de juiste manier, zodat je er later nog van kan eten. Kijk, ruik en proef altijd goed om de kwaliteit te beoordelen.
Gebruik steeds meer vleesvervangers
Men heeft niet door hoe hoog de milieu-impact is door het eten van vlees. Vooral rood vlees is erg belastend voor het milieu en is daarom beter om minder te eten of misschien wel helemaal te laten staan. Je kan als vervanging bijvoorbeeld vis eten met een keurmerk of het vlees vervangen door bijvoorbeeld vegetarische burgers of falafel. Ooit een vegetarische kipburger geprobeerd? Je hebt niet eens door dat je vegetarisch eet en toch ben je beter bezig voor het milieu!
Eet seizoensgebonden
Groente en fruit hebben over het algemeen een lage milieudruk. Het is belangrijk om goed op de herkomst van van een product te letten. Je bent bijvoorbeeld echt goed bezig als je groente koopt die het hele jaar door een lage milieudruk hebben. Dit zijn groenten zoals broccoli, wortelen, ui, prei, rode biet en bleekselderij.
Begin vandaag nog met duurzamer eten, want alle kleine beetjes helpen!
Mede mogelijk gemaakt door WhatsOrb: het platform voor duurzaam nieuws en groene innovaties