Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Fietshelmen een must of niet?

Fietshelmen een must of niet?

Jaarlijks worden er iets minder dan 80.000 fietsers medisch behandeld, 66.000 personen worden geholpen met eerste hulp, maar er overlijden helaas gemiddeld 190 fietser per jaar bij enkelzijdig of dubbelzijdige ongelukken. Er gebeuren dus genoeg fietsongelukken in ons kleine landje. Maar zou een fietshelm nou helpen het aantal ongeval behandelingen terug te brengen?

Fietsersbond

In andere landen is het dragen van een help vaak verplicht, denk aan landen als Canada, Australië, maar ook landen in Europa als Finland en Spanje. Wordt het tijd om dit in Nederland ook in te voeren? De Fietsersbond heeft er zo zijn twijfels aan om een helmplicht voor de fietsers ook door te voeren in Nederland. Argumenten, volgens de Fietsersbond, om het niet in te voeren zijn als volgt:

Veiligheid: De fietshelmen zijn ontworpen voor klappen tot 20 km/h en dat is voornamelijk bij enkelzijdige ongevallen. Dus een ongeval waar geen auto, scooter, motor of persoon bij betrokken is. De Fietsersbond beargumenteerd dat bij gebieden waar helmplicht is het aantal ongevallen niet daalt maar wel het aantal fietsers.

Schijnveiligheid: Het volgende argument van de Fietsersbond om tegen invoering van fietshelmen te zijn is dat een fietshelm schijnveiligheid creëert. Fietsers welke een helm dragen veranderen onbewust hun fietsgedrag en nemen zodoende meer risico.

Daling fietsgebruik: We haalden het net al even aan maar de Fietsersbond denkt dat er door de helmplicht mensen de fiets vaker laten staan, dit komt voort uit een buitenlands onderzoek. Er is tot op heden nog geen onderzoek gedaan wat de uitkomsten zouden zijn in Nederland of op langere termijn.

Kinderfietshelm

Of het nu verplicht is of niet, wij raden aan voor kinderen altijd een kinderfietshelm te gebruiken. Kinderen zien geen gevaar en vallen nu eenmaal vaker, maar op deze manier kun je jouw zoontje of dochter wel bescherming bieden.

Volwassenen kunnen zelf een keuze maken of een fietshelm noodzakelijk is of niet. Bij recreatief fietsen zal dit minder noodzakelijk zijn, dan bij de sportievere variant. Wij raden bij wielrennen en mountainbiken het gebruik van een helm dan ook aan, of dit nu alleen hobby is of echt sporten.

Het dragen van een fietshelm kan het risico op hoofd- en hersenletsel flink verkleinen, voornamelijk bij enkelzijdige ongevallen. Wanneer je geen fietshelm draagt is de kans op hoofdletsel 1,72 keer groter en de kans op hersenletsel 2,13 keer groter. Het dragen van een fietshelm kan daarom zeker bescherming bieden bij letsel. Mocht je fietshelm niet meer aan alle eisen voldoen fiets dan eens voorzichtig langs een fietsenwinkel voor de benodigde fietshelm onderdelen.

Linkruil.org

Comments are closed.