Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Hanglampen zijn eigenzinnige industriële lampen

De naam industriële lampen doet anders vermoeden, maar ze zijn de nieuwe trend voor in huis. Een andere naam is fabriekslamp en ook dat klinkt niet zo huiselijk.

Fabriekslampen

What’s in a name. De namen waarmee deze lampen door het leven gaan komen door hun afkomst. Nu zegt de oplettende lezer dat elke lamp uit een fabriek komt, dus zijn alle lampen fabriekslampen. Dat klinkt heel aardig maar onder fabriekslampen of industriële lampen worden lampen verstaan, van het type dat vroeger werd gebruikt in werkplaatsen, naaiateliers en fabriekshallen.

De naam slaat eigenlijk meer op het uiterlijk van de lamp. De lampen, destijds enkel bedoeld als lichtbron, werden geacht niet binnen een half jaar te hoeven worden vervangen. Ze moesten dus tegen een stootje kunnen en mooi hoefden ze niet te zijn, als ze maar licht gaven. Fabriekslampen zijn dan ook uitgerust met allerlei zware metalen onderdelen die niet zo snel kapot gingen.

Toen op een gegeven moment de TL-buis opkwam, verloor de met gloeilampen werkende fabriekslamp snel terrein. Een plaats in een stoffig magazijn, zo zag de toekomst eruit.

Trendy lampen

Gelukkig zijn oude magazijnen bij een groot aantal mensen favoriet. Dingen uit grootmoeders’ tijd hebben een bepaalde aantrekkingskracht op ons. Precies dát is gebeurd met de oude fabriekslamp.

De oude modellen werden afgestoft en gerepareerd en meestal ook aangepast aan de huidige verlichtingseisen. De eerste fabriekslampen waren meteen een hit en de interieurontwerpers spoorden de verlichtingsindustrie aan om nog meer van dit soort type lampen te ontwikkelen. Vooral de hanglampen deden het goed, en de meeste lifestyle magazines wijdden er in elke uitgave een paar pagina’s aan. De industriële lamp was de nieuwe trend.

De stoerste hanglamp

En de stoerste hanglamp is……de industriële lamp. Deze lampensoort ziet uiteraard geweldig uit in een interieur dat allerlei elementen heeft ontleend aan het oude fabrieksinterieur. Oude werktafels, metalen kasten, stevige stoelen en meer van dat spul. Combinaties gaan echter ook. Vooral in moderne interieurs zien zulke stoere hanglampen er leuk uit. Het mag dan een oud model lamp zijn, hij heeft op de een of andere manier toch een moderne uitstraling. Dit komt ook omdat men ze vaak een modern kleurtje geeft.

Linkruil.org

Comments are closed.