Het arbeidsrecht is er om de relatie tussen de werkgever en de werknemer te beschermen. Alle regels omtrent deze arbeidsrelatie tezamen vormen het arbeidsrecht. De juridische verhouding tussen werkgever en werknemer op de werkvloer worden geregeld door het arbeidsrecht. Uiteindelijk is het onderdeel van het sociaal recht en je kunt het daarnaast ook nog eens in twee onderdelen opdelen. Je hebt namelijk het individueel arbeidsrecht en het collectief arbeidsrecht. Het arbeidsrecht wordt gekenmerkt door meerdere regels die te maken hebben met dingen als arbeidsovereenkomsten, het beëindigen van overeenkomsten en de loonsverplichtingen die je als werkgever draagt naar je werknemer.
In dit artikel gaan we wat dieper in op de arbeidsovereenkomst. Dit is een contract waarin er afspraken worden gemaakt tussen de werknemer en werkgever. Het is, kort samengevat, een overeenkomst die omschrijft dat de werknemer werkzaamheden zal verrichten voor de werkgever voor een bepaalde of onbepaalde periode tegen een bepaald loon. Er zijn daarnaast nog meer voorwaarden waaraan de overeenkomst moet voldoen om als geldig gezien te kunnen worden. Er moeten duidelijk afspraken in opgenomen zijn over wat er gebeurt wanneer de dienstverband afgelopen is. Dan hebben we het over het algemeen over een relatiebeding en concurrentiebeding. Het is natuurlijk niet leuk om bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst al vast te stellen wat er moet gebeuren wanneer het contract stop wordt gezet.
Een arbeidscontract wordt over het algemeen opgesteld door een advocaat of juridisch medewerker die de werkgever ondersteunt. Een advocaat zoals advocaat Den Haag kan er dan voor zorgen dat alle onderwerpen worden behandeld in het contract zodat niemand benadeeld wordt. Het kan natuurlijk zijn dat je als werknemer zelf vragen hebt over de formulering of de bepalingen van de overeenkomst. Het is in dit geval aan te raden om als werknemer een advocaat alle stukken even te laten nalezen.