Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Het energieprestatiecertificaat

Sinds 2008 is een energieprestatiecertificaat verplicht bij de verkoop van een woning. Een jaar later, in 2009, werd het energieprestatiecertificaat ook verplicht voor huurwoningen.

Wat is een energieprestatiecertificaat?
Met het energieprestatiecertificaat (epc) wordt het energieverbruik van een woning bepaald. Bij die vaststelling wordt gekeken naar de mate van isolatie en op welke plekken letterlijk de energie naar buiten vloeit. Zo kunt u zien waar al dan niet dringend geïsoleerd moet worden. Het energieprestatiecertificaat kunt u dus ook gebruiken wanneer u van plan bent te investeren in het isoleren van uw woning of bij een eventuele verbouwing. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. U betaalt voor een energieprestatiecertificaat tussen 140 en 180€. Dat is afhankelijk van het type woning, studio of vrijstaand huis. U kunt een afspraak maken en indien dat dringend benodigd wordt, kan het energieprestatiecertificaat binnen 24 uur geleverd worden.

Verbouwen of isoleren
Stel u wilt verbouwen of bent van plan het huis te laten isoleren. Dan is het heel kostbaar wanneer u bij de verbouwing de kans om goed te isoleren onbenut laat of wanneer u bij isolatie op de verkeerde plek investeert. Dankzij het energieprestatiecertificaat krijgt u zicht op de zwakke plekken qua energieverbruik en kunt u dus gericht uw geld besteden. Op die manier levert het het hoogst mogelijke rendement op. Dat geldt eveneens wanneer u een energieprestatiecertificaat laat maken vooraf aan de verbouwing. De kosten wegen niet op tegen de baten doordat u zicht krijgt op de plaatsen waar dure energie verloren gaat. U haalt dat snel weer binnen dankzij de besparing op de energielasten.

Het voordeel van het energieprestatiecertificaat
Dankzij het energieprestatiecertificaat (epc) kunt u zien hoe een huis er daadwerkelijk bij staat. Op het eerste gezicht ziet het er mooi uit, u ziet ook nergens echt problemen inzake de bouwkundige staat van het huis. Mocht u het in deze situatie kopen dan kan het zijn dat u tijdens de koude dagen ziet hoe de gasmeter op hol slaat. Dankzij het energieprestatiecertificaat weet u voor de koop of er hiaten in de isolatie zitten. Dat kan ook gebruikt worden bij de onderhandelingen. Mogelijk is het zelfs een voordeel wanneer u uw eigen energieprestatiecertificaat hebt laten maken en kunt vergelijken met dat van de aanbieder.
Bij het energieprestatiecertificaat krijgt u ook een berekening van energiebesparende maatregelen. Zo ziet u hoe u in de komende jaren fors op de energierekening kunt besparen. De energielasten zijn de afgelopen jaren met meer dan 25% gestegen en dat zal de komende jaren zeker niet minder worden. Besparen kan dus heel lucratief zijn. Dankzij het energieprestatiecertificaat ziet u welke investering het meest aan energiebesparing oplevert.

Extra service
Wanneer u bij epcdiensten.be een energieprestatiecertificaat in opdracht geeft, dan krijgt u ook informatie over eventuele belastingmaatregelen of subsidies die gelden wanneer u investeert in energiebesparing. Naast de reeds genoemde informatie over besparende maatregelen is deze dienst gratis. In principe geldt dat wij u voor het opstellen van het energieprestatiecertificaat tijdens werkdagen komen bezoeken en dat het certificaat na 4 werkdagen wordt geleverd. Eventueel kan het energieprestatiecertificaat ook in het weekend worden gemaakt. Het energieprestatiecertificaat geldt voor zowel particulieren als bedrijven. De wet maakt daar geen uitzondering. Overigens is het ook interessant voor bedrijven om door middel van een energieprestatiecertificaat te zoeken naar besparingskansen. Mogelijk dat dat heel wat energielasten kan voorkomen.

Linkruil.org

Comments are closed.