Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Het verhaal achter parfum

Het woord parfum is afkomstig van het Latijnse “per fumum”, wat letterlijk “door rook” betekent. Het creëren van parfums is begonnen in Egypte en later verbeterd  door de Romeinen. In 2005 hebben archeologen zelfs, denken ze, ’s werelds oudste parfums ontdekt in Cyprus. De parfums zouden dateren van 4000 jaar geleden. De kunst van het creëren van parfums is sinds 1221 in West-Europa bekend geworden. Tussen de 16e en 17e eeuw werd parfum voornamelijk gebruikt door de rijkere mensen. In die tijd namen de mensen het niet zo nauw met de hygiëne en dan is een lichaamsspray als parfum meer dan welkom. In de 18e eeuw werden in Grasse, Frankrijk, planten gekweekt, speciaal voor de parfumindustrie. Tot de dag van vandaag behoort Frankrijk tot het centrum van de Europese parfummarkt.

Geurfamilie en geurnoten.
Om alle duizenden parfums van elkaar te onderscheiden, zijn er verschillende geurfamilies bedacht. Ieder parfum behoort tot één, of soms twee, van deze geurfamilies. Wanneer een parfum bloemig ruikt, behoort het bijvoorbeeld tot de geurfamilie “bloemig”. Een parfum met vele fruitige accenten, behoort veelal tot de geurfamilie “fruitig”. Andere geurfamilies zijn onder andere: citrus, fougère, houtachtig en chypre.

Een parfum bestaat uit drie geurnoten: topnoten, hartnoten en basisnoten. Een parfum opent met de topnoten. Het aroma van deze geurcombinatie vervaagt na een tijdje, waardoor de geur van de basisnoten naar boven komt. De geur van deze ingrediënten blijft langer aanwezig. Wanneer ook deze geur vervaagt, komt de invloed van de basisnoten aan bod. Een parfum kan na verloop van tijd dus subtiel van geur veranderen.

Linkruil.org

Comments are closed.