Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Houten vloer schuren

Houten vloer schuren

Een houten vloer blijft meestal niet eeuwig zo mooi als u wenst. Daarom heeft een houten vloer onderhoud nodig, bijvoorbeeld in de vorm van lakken of kleuren. Om een houten vloer een dergelijke opknapbeurt te geven, moet er eerst grondig geschuurd worden. Hier kunt u lezen hoe u uw houten vloer kunt schuren.

Voorbereiding houten vloer schuren

Wanneer u de houten vloer gaat schuren, dan begint u met de hele vloer leeg te maken. Laat niets staan, dat is alleen maar onhandig. Zorg ervoor dat u andere vertrekken beschermt met folie, zodat dit veilig is voor stof. Vervolgens verwijdert u de plinten. Dit kunt u het beste doen door voorzichtig de spijkers eruit te trekken, zodat er niets beschadigd.

Tips voor het schuren van een houten vloer

Daarna kan de houten vloer worden geschuurd. Een aantal tips:

  • Het makkelijkste is het om gebruik te maken van een schuurmachine speciaal voor houten vloeren. Deze hoeft u niet te kopen, maar kan ook worden gehuurd bij een doe-het-zelfzaak.
  • Voor deze eerste schuurbeurt heeft u schuurlinnen met korrel 40 nodig. Eventueel kunt u verder werken naar een fijnere korrel.
  • Bij het inschakelen is het beter dat de schuurwals de grond niet raakt. Veel schuurmachines moeten eerst ‘opgevoerd’ worden. U kunt de knop van de machine op één zetten, zodat deze op gang kan komen. Wanneer u eenmaal wilt gaan schuren kan het op twee worden gezet. U kunt beter niet schuren in de één, dit is niet goed voor de machine, maar ook zeker niet voor de houten vloer. Met de nulstand is de machine uit. U mag niet van nul in één keer schakelen naar twee, dit moet u rustig opbouwen van één naar twee. Zet de machine altijd uit wanneer u een korte pauze houdt. De machine mag dus nooit aanblijven staan als hij stil staat. Doet u dit wel, kan uw vloer ernstig beschadigen.
  • Wanneer de machine aanstaat, kunt u hem rustig op de houten vloer laten zakken. Door de kracht van de schuurmachine zal deze vanzelf al naar voren gaan. Het enige dat u moet doen is het iets tegenhouden, zodat hij niet te snel gaat. U moet hem niet te hard tegenhouden, want hierdoor kunnen er lelijke plekken op uw vloer ontstaan die niet gemakkelijk weg te werken zijn.
  • U kunt het beste beginnen met het diagonaal schuren. Zorg ervoor dat u de hele vloer pakt en geen stukjes overslaat. Vooral moeilijke hoekjes willen nog wel eens minder zorgvuldig worden geschuurd. Het diagonaal schuren zorgt ervoor dat uw vloer vlak en egaal wordt.
  • Wanneer u het diagonaal heeft geschuurd, kunt u het in rechte banen schuren. Hiervoor gebruikt u schuurlinnen van korrel 80. Zorg hierbij dat de banen elkaar iets overlappen, zodat u geen stukken overslaat.
  • Let goed op dat u de stofzak leegt wanneer deze voor één kwart vol is. Dat lijkt niet zo veel, maar wanneer de zak te vol is, is er een mogelijkheid dat het stof ontbrandt. Ook zal het stof de kamer worden ingeblazen als het te vol is. U kunt dus beter de zak legen voordat dit gebeurt en een kwart vol is daarbij een goede richtlijn.
  • Voor de stukken waar u echt niet bij kunt met de parketschuurmachine, zult u een andere machine moeten gebruiken. Het beste is een kantenschuurmachine. Deze machine maakt een roterende beweging en is dus perfect voor uw lastige hoekjes. Bijvoorbeeld vlakbij de muur of onder een buis.

Nu u klaar bent met het schuurwerk, zuigt u het losse stof op. Daarna neemt u de vloer af met een vochtige doek. Voor het schuren van uw houten vloer is het ook mogelijk om iemand in te huren. Zij weten vaak precies waar ze op moeten letten. Dit kan soms frustraties en onnodige fouten voorkomen. Indien u het toch zelf wilt regelen, zorg er dan voor dat u nauwkeurig te werk gaat.

Linkruil.org

Comments are closed.