Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Kunststof: wat is dat?

Kunststof is een organisch materiaal dat wordt opgebouwd uit grote moleculen. Door middel van synthese van grondstoffen worden deze moleculen gerealiseerd. Uiteindelijk kan dit resulteren in drie verschillende soorten kunststoffen, namelijk de elastomeren, de thermoplasten en de thermoharders. Alle drie deze kunststoffen zijn verschillend van elkaar, en hebben uiteraard elk hun eigen kenmerken en toepassingen.

Thermoharders

De hardste plastics zijn de thermoharders. Je kunt hier geen krassen op maken en je kunt er ook niet zomaar even een stukje vanaf breken. Wanneer thermoharders aan hogere temperaturen worden blootgesteld, behouden ze gewoon hun eigen vorm. Het gaat hier dan om onder meer tennisrackets, vliegtuigen en surfplanken.

Thermoplasten en elastomeren

Daarnaast zijn er ook de thermoplasten. Deze veranderen wel van vorm als je de temperatuur verhoogt. Voorbeelden zijn flessen voor frisdrank en koffiebekertjes. Verhit je deze kunststoffen, en giet je ze in een nieuwe vorm, dan wordt deze nieuwe vorm aangenomen door het kunststof. De laatste soort is een mix van thermoharders en thermoplasten. Deze elastomeren worden gebruikt voor autobanden, schoenzolen et cetera.

Voorkeur voor kunststof

Het gebruik van kunststof om producten te vervaardigen geniet in veel gevallen de voorkeur boven andere materialen. Het is namelijk relatief licht en dus gemakkelijker van locatie te verwisselen. Kunststof zal niet gaan roesten en is lastig stuk te krijgen, waardoor je het prima kunt gebruiken voor zwaar werk.

Dit zie je terug bij onder andere kunststof rijplaten. Hier rijden onder andere vrachtwagens en ander zwaar verkeer overheen, er kunnen kranen op staan en de rijplaten blijven gewoon heel. Daarom worden deze producten veelal gebruikt om voor tijdelijke verhardingen te zorgen, bijvoorbeeld tijdens lopende bouwprojecten.

Linkruil.org

Comments are closed.