Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Nieuwe afspraken Zuid Afrika en Mozambique over olifanten

Het bekendste en oudste wildlife park van Zuid Afrika is het Kruger National Park. Alle diersoorten die hier leven hebben een beschermde status. Er is een speciale zwaar bewapende politiebrigade opgericht om onder andere de ‘Big Five’ te beschermen. De neushoorn is een van deze vijf. Er is echter nog steeds een groot probleem met stropers in het Kruger Park. Doordat het park enorm groot is kan er nooit op elke plek worden gecontroleerd. Daarnaast leeft 80% van alle neushoorns is Zuid Afrika, ongeveer 30.000 stuks. Het overgrote deel daarvan leeft in het enorme Kruger National Park. Om het stropen een halt toe te roepen is er nu een overeenkomst gesloten tussen Zuid Afrika en Mozambique. Mozambique is bij deze deal betrokken omdat de Kruger Park grenst aan dit land.

Door de nieuwe overeenkomst kan er effectiever worden opgetreden tegen het illegaal stropen van neushoorns. Mozambique wordt veel gebruikt als transportland van gestroopte dieren. Door informatie te delen en mensen te onderwijzen wordt getracht de stroperij een halt toe te roepen.

Het initiatief wat leidde tot de overeenkomst is opgestart door een Nederlander die op rondreis Zuid Afrika was, Ron Oudheuvel. Hij was tijdens deze rondreis zo onder de indruk van Zuid Afrika, en de neushoorns in het Kruger Park in speciaal, dat hij een stichting oprichtte om de dieren te beschermen. Via zijn netwerk dat hij had opgebouwd tijdens zijn rondreis Zuid Afrika kwam hij in contact met lokale politici waardoor het balletje pas echt ging rollen. “Zuid Afrika is een geweldig mooi land maar er moet nog veel geleerd worden op het gebied van wetten en regel” aldus Oudheuvel. “Het voordeel hiervan is echter dat je met netwerken en contacten veel kunt bereiken, en zelfs invloed kunt hebben op de plaatselijke politiek.”

 

 

 

Linkruil.org

Comments are closed.