Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Poedercoating voor beginners

U heeft het vast wel eens gehoord in een (auto)fabriek, op televisie of op een verjaardag: ‘poedercoaten’. Maar wat is dat nou eigenlijk en hoe gaat dit proces in zijn werk?

Poedercoaten is het aanbrengen van een verf in poedervorm op een vaste ondergrond, dit wordt een coating genoemd. Hierbij is geen water of oplosmiddel nodig om de verf op het te bewerken oppervlak aan te brengen. Hierdoor is deze vorm van coaten duurzaam en een kwalitatief gecontroleerd goed. Bij poedercoating wordt de poeder met lucht gemengd tot één bruikbaar mengsel en daarna elektrostatisch aangebracht. Doordat tijdens het spuiten de losse delen poederverf electrostatisch geladen worden, hecht mengsel zich aan alles waar het de electrostatische lading weer kwijt kan raken.

Dit klinkt tot nu toe ingewikkelder dan het hoeft te zijn: wrijf eens een opgeblazen ballon langs uw trui en diezelfde ballon blijft vervolgens hangen aan uw haar. Dit is net als de werking van poedercoating, maar hier wordt gebruik gemaakt van een een speciale electrostaat die de lading opwekt. Alles met de hand een lading geven zou monnikenwerk zijn! De producten die met een poedercoating bewerkt dienen te worden zijn geaard, zodat de lading daar makkelijk kan verdwijnen. Net als met de ballon uit het voorbeeld blijven de deeltjes plakken aan de nieuwe ondergrond.

Verhitten

Na het aanbrengen gaan de gecoate producten de oven in en worden deze tot ongeveer 100°C verwarmd. Bij deze temperatuur smelt de poedercoating en begint eruit te zien als normale verf: vloeibaar en -hopelijk- één gladde laag. Echter is dit nog niet het einde van het proces: poedercoatings zijn (in de meeste gevallen) coatings bestaande uit twee componenten, die pas met elkaar gaan reageren als de temperatuur boven de 150-200°C uitstijgt. Na ongeveer 12-20 minuten op deze temperatuur te zijn geweest gebleven, is de coating volledig gereageerd en heeft het alle gewenste eigenschappen om tot een mooi resultaat te komen. Na afkoelen is het product dan ook direct klaar voor gebruik of verdere bewerkingen.

Voor meer informatie en voorbeelden, neem contact op met Straalbedrijf Asten zodat je hun poedercoating prijzen kunt.

Linkruil.org

Comments are closed.