Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Regels voor drone vliegen

Het vliegen met drones wordt steeds populairder. Ze kunnen voor de lol gebruikt worden maar ook om mee te filmen of zelfs wedstrijden mee te vliegen. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in het kopen van een drone met camera. Een aantal nieuwszenders maken ook al gebruik van drones om hun nieuwsberichten tot een hoger niveau te brengen met behulp van mooie beelden van bovenaf. Voordat u een drone aanschaft moet u wel weten dat er vanuit de Nederlandse overheid regels & wetten zijn opgesteld welke per 01-07-2015 aangepast zijn met betrekking tot het vliegen van drones. Onderstaand vind u een aantal van deze regels en wetten welke verdeeld zijn in recreatief- en zakelijk gebruik.

Recreatief gebruik

Het vliegen met een drone voor recreatief /  privé gebruik is toegestaan mits er geen financiële doeleinden achter hangen. Opnames van de omgeving maken is dus toegestaan wanneer de beelden niet doorverkocht worden. Op dit moment valt het vliegen met drones onder de wetgeving voor modelvliegtuigen. Volgens de wet mag je met een op afstand bestuurbaar modelvliegtuig tot 25 kilogram zonder piloot vliegen. Nu wegen de meeste drones niet heel zwaar wat dus in uw voordeel werkt. Bij het vliegen met een drone tot 4 kilogram moet je op de volgende punten letten:

– Het is niet toegestaan om boven bebouwing, wegen of spoorwegen te vliegen. Ook m0et je minimaal 50 meter afstand houden van bebouwing.

drone-792995_640

– Het is verplicht om tijdens de gehele vlucht zicht te hebben op de drone.

– De drone mag niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond.

– De drone mag niet verder dan 50 meter van de bestuurder vandaan zijn.

– Drones moeten 50 meter afstand van andere drones houden.

– Het is verboden om binnen een straal van 3 kilometer bij een vliegveld te vliegen met een drone.

– Het is toegestaan om foto’s en of video’s te maken boven Nederlands grondgebied.

– Het fotograferen of maken van video opnames van een militaire basis of vliegveld is ten strengste verboden. Dit geld overigens ook wanneer je foto’s of video’s vanaf de grond maakt.

Zakelijk gebruik

Wanneer er voor zakelijke doeleinden een drone wordt gebruikt dient de bestuurder van de drone te beschikken over het ROC.(RPAS operator certificate) Drones tot 4 kilogram mogen echter zonder vergunning gevlogen worden. Per 1 juli kun je als commercieel dronevlieger een brevet krijgen zodat je niet bij iedere vlucht een vergunning hoeft aan te vragen. Om hier aan te voldoen dient de drone aan de luchtwaardigheidscriteria te voldoen en de bestuurder moet over een goedgekeurd operations manual beschikken. In principe gelden hier dezelfde regels voor als met recreatief gebruik behalve de volgende:

– De bestuurder van de drone moet altijd voorrang geven aan (zweef)vliegtuigen en helicopters.

– De drone moet minimaal 150 meter afstand houden van mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing en autowegen waar 80 km/h of meer gereden mag worden.

– Ook moet de drone minimaal 50 meter afstand houden van industrie- en havengebieden, voertuigen, vaartuigen en spoorwegen

Belgische richtlijnen

Wanneer je in België voor privé gebruik wil vliegen met een drone mag je alleen vliegen in speciaal terrein voor de modelluchtvaart of op uw privéterrein tot een hoogte van 30 meter.

Voor zakelijk gebruik zijn de regels iets milder. Je mag namelijk tot een hoogte van 90 meter vliegen maar hier moet je wel examens doorlopen. Het betreft een medisch- en praktijk examen. Tevens moet je aantonen genoeg theoretische kennis het hebben op het gebied van vliegen met drones. Zodra je hier aan voldoet krijg je een licentie die je kunt behouden door minimaal 2 uur per jaar te vliegen met een drone.

Duitse richtlijnen

In Duitsland valt het vliegen met drones onder de wetgeving van modelvliegtuigen mits deze minder weg dan 5 kilogram. Boven de 5 kilogram is een speciale vergunning benodigd. Bij iedere vorm van vliegen met drones of modelvliegtuigen dient de bestuurder een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Om zakelijk gebruik te kunnen maken van drones is er een vergunning vereist. De kosten en voorwaarden zijn per deelstaat verschillend. Let er dus op wanneer je in meerdere deelstaten gaat vliegen dat hier verschillende vergunningen voor nodig zijn.

Waarschuwing:

Deze informatie is van research op internet afkomstig. Om er zeker van te zijn dat u in een bepaald gebied mag vliegen met een drone is het verstandig om eerst contact op te nemen met de desbetreffende gemeente.

Linkruil.org

Comments are closed.