Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Schroeven

Iedereen gebruikt schroeven tijdens het klussen. Of je nu wilt zorgen dat iets op zijn plek blijft zitten, iets op wilt hangen of iets in elkaar wilt zetten: overal zijn schroeven voor nodig. In de bouwmarkt zij zoveel verschillende soorten schroeven te vinden dat je soms het spoor een beetje bijster bent. Daarom leg ik in dit artikel uit wat de functie is van een aantal veelgebruikte soorten schroeven.

 

Houtschroeven

Als eerste heb je de houtschroeven. Deze schroeven zijn onder andere geschikt voor het verbinden van verschillende houten delen of kunnen gebruikt worden bij het bevestigen van hang- en sluitwerk. Voor in het hout heb je ook weer verschillende soorten schroeven. Zo heb je schroeven met een platte-, bolle- en schroeven met een lenskop. Het voordeel van de platkop is dat de kop gelijk met het houtoppervlak komt te liggen. Dit is niet het geval bij de bol- en de lenskop.

 

Metaalschroeven

Voor in metaal zijn er verschillende soorten schroeven. Zo heb je bijvoorbeeld cilinderkop- en platkopschroeven. Voor verbindingen die licht tot middelzwaar zijn geeft men voorkeur aan de cilinderkopschroef. De platkopschroef gebruikt men enkel voor lichte verbindingen. Het voordeel hiervan is dat de schroef niet zichtbaar is. Naast schroeven voor in het metaal, zijn er ook nog bouten. In combinatie met bijvoorbeeld een moer verbinden deze allerlei soorten materialen met elkaar. Voor metaalverbindingen wort vooral de zeskantbout gebruikt. Deze heeft een hoge sterkteklasse.

 

Plaatschroeven

Dit soort schroeven gebruikt men voor het bevestigen van dunne delen, bijvoorbeeld gipsplaten. Deze gipsplaatschroeven bestaan uit gehard- of roestvrijstaal. Dit soort schroeven beschikken over ene boorpunt, toch wordt het aangeraden om voor te boren. Deze schroeven zijn wederom met verschillende soorten koppen te verkrijgen.

 

Woodies schroeven

Professionele klussers kiezen voor de schroeven van Woodies. Deze Woodies schroeven zijn geschikt voor zo ongeveer elke houtsoort. Onder de koppen van deze schroeven zitten freesribben. Dit zorgt voor verruiming van het materiaal wat de kop beter laat verzinken. Door de speciale punten is voorboren bij deze schroeven niet nodig. De punt zorgt ervoor dat de schroef gaat grijpen. De kans op splijting bij indraaien is hierdoor aanzienlijk minder dan bij andere soorten schroeven.

Linkruil.org

Comments are closed.