Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Staal bewerking

Staal wordt tegenwoordig in allerlei soorten producten verwerkt. Zo wordt het verwerkt in motoronderdelen, sieraden, boten, fietsen maar ook grote bruggen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt staal in gebruikt. Om iets met staal te kunnen maken moet het vaak bewerkt worden met behulp van staalbewerkingsmachines. Daarnaast zijn diverse metaalbewerkingsprocessen te herkennen die onderverdeeld zijn in: verspanende processen, niet-verspanende processen en verbindingsprocessen. Naast de verschillende bewerkingsprocessen zijn er ook bewerkingsmachines nodig.

Verschillende bewerkingsprocessen

Zoals zojuist benoemd zijn er drie verschillende bewerkingsprocessen. Een van de wat bekendere vormen is verspanen. Verspanen wil zeggen dat met behulp van handgereedschap of machines gedeeltes van het materiaal worden verwijderd. Je vorm het materiaal naar hoe jij het er uit wil laten zien. Tijdens het verspanen wordt materiaal verwijdert door schuivingen. Hierdoor ontstaan de zogeheten spanen / krullen. Een van de meeste recente vormen van verspanen is het verspanen op hoge snelheden. Het voordeel hiervan is dat de productie tijd wordt verkort, het werk nauwkeuriger uitgevoerd kan worden en er dunnere producten gemaakt kunnen worden. Het nabewerken van staal wordt hierdoor beperkt tot een minimum.

 

Een vorm van verspanen is het slijpen van staal. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van een slijpsteen. Deze draait op hoge snelheid rond op een slijpmachine. Staal word geslepen om een mooi glad oppervlak te creëren. Vaak wordt dit toegepast bij messen. De grote van de slijpkorrels in de slijpsteen is hierbij erg belangrijk. Hoe groter de slijpkorrels, hoe ruwer het oppervlak blijft. De slijpsteen kan tevens op verschillende manieren gebruikt worden. Wanneer de omtrekt van de slijpsteen gebruikt wordt heet het omtrekslijpen. Bij het slijpen met de zijkant is het contact oppervlakte groter. Dit wordt ook wel kopslijpen genoemd. Als laatst heb je nog profielslijpen. De slijpsteen heeft nu de vorm van het sjabloon voor het profiel.

 

Een bewerkingsvorm waarbij geen materiaal verloren gaat is de niet-verspanende bewerking. Hierbij moet je denken aan het walsen, persen, laserbewerking en snijden. Laserbewerking wordt gedaan met behulp van een lichtbundel van een elektromagnetische stralingsbron. Het licht wordt dicht bij elkaar gefocust om zo klein mogelijke sneeën te kunnen maken. Het grootste voordeel van laserbewerking is de mate van precisie.

 

Naast de (niet) verspanende processen zijn er ook verbindingsprocessen om het metalen met elkaar te verbinden. Hiervoor kun je gebruik maken van methodes zoals: solderen, en lassen.

Wil je meer te weten komen over staalbewerkingsmachines? Neem dan eens contact op met Calvet bewerkingsmachines.

Linkruil.org

Comments are closed.