Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Tarieven voor bouwkundig tekenaar

De tarieven voor het inhuren van een freelance bouwkundig tekenaar hangen af van het aantal Jaren ervaring. Het gemiddelde uurtarief bedraagt vandaag 39 euro. Dat blijkt uit een onderzoek bij freelancers van Freelancenetwork.be. Toch is het uurtarief niet het belangrijkste argument om een freelancer in te schakelen.

Een bouwkundig tekenaar wordt ingeroepen bij het uittekenen van bouwplannen. Hij werkt samen met architecten, coördineert en bewaakt de kwaliteit van al het tekenwerk. De bouwkundig tekenaar houdt bij het ontwerpen van gebouwen rekening met de bouwvoorschriften en technische voorschriften.

Tarieven voor bouwkundig tekenaars.

Freelancenetwork.be deed een onderzoek naar de tarieven bij onder andere technische profielen.

Aantal jaren ervaring Gemiddeld uurtarief bouwkundig tekenaar in Vlaanderen
Junior (<5 jaren)

€35/jaar

Medior (tussen 5 en 15 jaren)

€39/jaar

Senior (>15 jaren)

€45/jaar

 

De tarieven schommelen tussen de 20 euro en 70 euro per uur en dit naargelang het aantal jaren ervaring. Gemiddeld is het tarief van de freelance bouwkundig tekenaar tot 5 jaar ervaring 35 euro per uur.

25% van de respondenten rekent een uurtarief tot 30 euro per uur aan. 35% heeft een tarief tussen de 31 en 40 euro. Bij 32% betaal je tot 50 euro per uur en bij 20% betaal je meer dan 50 euro per uur.

Vooral de senior profielen rekenen een hoger uurtarief aan. Zij doen veel meer dan uitvoerend tekenwerk en worden ook ingeschakeld als project coördinator.

Gemiddelden zijn relatief.

Wie puur naar uurtarieven van freelancers kijkt, loopt het gevaar om direct naar de goedkoopste te kijken. “Dat is onterecht”, zegt Michel Piedfort van Freelancenetwork.

“Het uurtarief van een freelancer of een zelfstandige is maar één van de parameters waarnaar gekeken wordt op het moment dat een project wordt uitbesteed. Zo zal de beschikbaarheid van de bouwkundig tekenaar en de persoonlijke klik met de opdrachtgever minstens even belangrijk zijn;

Ook de snelheid van werken, de bereidheid om ook op kantoor te komen werken en de ervaring met gelijkaardige projecten zijn belangrijk.
Tenslotte wordt er gekeken naar de referenties. Als een collega een bepaalde bouwkundig tekenaar aanbeveelt, dan krijgt die sowieso al een streepje voor tegenover kandidaten die een gelijkaardig profiel hebben maar die men niet kent. Ook al is die bouwkundig tekenaar een paar euro per dag duurder.

Bedrijven ontdekken meer en meer de freelance diensten van bouwkundig tekenaars.

Technische bureaus als architectenbureaus en ingenieursbureaus zien de opgang van de bouwkundig tekenaars met blijdschap tegemoet. De freelancers zijn voor hen een extra hulp op piekmomenten.

Zij vinden het fantastisch dat meer en meer tekenaars kiezen voor het zelfstandige statuut. “Zij ervaren dat zij een meer kunnen verdienen als zelfstandige dan als bediende én dat het werken voor meerdere opdrachtgevers enorm verrijkend kan zijn op het vlak van ervaring.”

De kosten van het werken voor tijdelijke projecten met een freelancer zijn vaak ook goedkoper dan te werken met een interimkantoor. Bij een interimkantoor geldt er doorgaans een coëfficient van 2 tot 2,2 dwz dat het bedrijf een factuur ontvangt van 2 tot 2,2 keer het bruto salaris van de interimaris.

Freelancenetwork.be raadt bedrijven dan ook aan om freelance websites als alternatief in te schakelen naast de traditionele kanalen voor werving & selectie als men een tekenaar zoekt.

Linkruil.org

Comments are closed.