Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

TFCC: Triangular Fibrocartilage Complex

Wat is het TFCC?

Het TFCC is een soort meniscus van de pols. Een meniscus bestaat uit een speciaal verend vezelig elastisch weefsel. Dit weefsel vormt een soort stootkussen, welke schokken opvangt en hiermee het kraakbeen beschermt. De meniscus draagt ook bij aan het soepel bewegen van het kniegewricht en aan de stabiliteit van de knie bij het draaien en buigen.
Het TFCC verbindt de ellepijp met het spaakbeen en de pols. Men spreekt van een TFCC-letsel of van een TFCC laesie wanneer er een scheur ontstaat in het TFCC.
Een TFCC kan scheuren bij een val of bij een krachtige draaibeweging. Daarnaast kan het TFCC in de pols gaan slijten.

Welke klachten en symptomen brengt het letsel met zich mee?

Over het algemeen kan het TFCC letsel in de pols in elke levensfase ontstaan. Een scheur in het TFCC geeft klachten van pijn aan de pinkzijde van de onderarm en pols. Een typische klacht is pijn bij het opdrukken uit een stoel.

Diagnose en onderzoek

De diagnose kan worden gesteld door een orthopedisch chirurg. De diagnose kan soms met behulp van een MRI-scan gesteld worden.
Echter kan een MRI-scan ons niet altijd van voldoende informatie voorzien om een betrouwbare diagnose te kunnen stellen. Dit komt doordat de MRI-scan in enkele gevallen kan weergeven dat het TFCC intact is, terwijl er toch relevante scheurden in kunnen zitten. Dan kan er een kijkoperatie (arthroscopie) van de pols uitgevoerd worden, om zo te kunnen onderzoeken of er scheuren in het TFCC zitten.

TFCC_letsel

Linkruil.org

Comments are closed.