Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Tips voor huren coverband

Geeft u een feest en heeft u daarvoor live muziek nodig? Bij de zoektocht naar een leuke cover- of feestband blijken er tientallen of misschien wel honderden leuke bandjes te zijn en zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. In dit artikel geven we een aantal goede tips voor het zoeken, boeken en huren van een coverband of feestband.

Bedenk wat je wensen zijn

Blind gaan zoeken naar een band heeft vaak niet zoveel zin. Bedenk van tevoren goed wat voor eisen je stelt aan de band. We geven hier onder een aantal hulpvragen:

 • Wat voor genre muziek vind je leuk en moet de band dus spelen? Hou je meer van de meezingers, Nederlandstalig, pop, rock, funk, soul, disco, top40 of echte feestmuziek? Bands specialiseren zich vaak in één of meerdere genres. Hiermee kun je een eerste selectie maken.
 • Hoe groot mag de band zijn? Dit is erg afhankelijk van het aantal gasten dat je op je feest hebt en van de grootte van de zaal. Een coverband van 10 muzikanten past minder goed bij een klein en intiem feest. Een jazz combo past weer minder goed bij een grote zaal met veel publiek.
 • Wil je een akoestische band of een volledig uitversterkte band? Deze keuze heeft met name te maken met de rol die je de band wilt geven. Zijn ze de sfeermakers en moeten ze de mensen op de dansvloer krijgen? Dan is een volledig uitversterkte band waarschijnlijk het beste. Speelt de band tijdens het eten? Dan is een akoestisch bandje waarschijnlijk de beste keuze.
 • Wil je een coverband of een feestband? Deze termen worden nogal veel door elkaar gebruikt, maar toch zit er een groot verschil in. Coverbands richten zich vaak op het coveren van muziek en spelen daarmee van alles. Feestbands richten zich vaak op de echte meezingers en dansbare nummers.
 • Welk budget heb je? Dit is erg bepalend voor de band die je kunt huren. De prijzen voor coverbands beginnen zo rond 600 euro en voor de duurdere bands betaal je makkelijk 2000 euro of meer. Over het algemeen geldt dat hoe duurder de band, hoe professioneler de muzikanten.
 • Wil je zelf inhuren of via een boekingskantoor? Het voordeel aan een boekingskantoor is dat zij alles voor je regelen, ook als de band onverhoopt verhinderd zou zijn. Er staat tegenover dat er extra kosten zijn verbonden aan het gebruik van een boekingskantoor. Veel bands werken ook zonder boeingskantoor, wat behoorlijk in de kosten kan schelen.

Zoek op internet naar de juiste coverband of feestband

Er zijn heel veel verschillende websites waarop bands worden aangeboden. Sites van boekingskantoren zijn hiervoor erg handig, maar gewoon googlen op zoekwoorden als coverband, feestband, liveband en muziekband levert al heel veel goede bands op. Maak via internet een voorselectie en let daarbij op de volgende punten:

 • Heeft de band demo’s op hun website staan? Je kunt het beste afgaan op live opgenomen demo’s. In de studio is het niet zo moeilijk om een mooie demo op te nemen, maar met een live registratie weet je pas echt wat de band kan. What you hear is what you get.
 • Video’s van live optreden zijn een nog betere manier om te zien wat de band echt kan. Youtube is een handig middel om coverbands te zoeken die je aanspreken.
 • Hoeveel optredens heeft de band het afgelopen jaar gedaan? Dit geeft een goede indicatie voor hun podium ervaring.
 • Staan er foto’s van optredens op de site? Hier is mooi op te zien hoe verzorgd de aankleding van de band en van het podium is.
 • Hoe omschrijft de band zichzelf? Wat voor soort band is het en waar onderscheiden ze zichzelf in?
 • Veel bands hebben naast hun website ook een Facebook pagina. Deze zijn goed om te bekijken wat voor reacties mensen geven op hun optredens en hoe actief de band is.

Top 5 kiezen

Kies een top 5 van de bands die je het meest aanspreken en vraag via hun website of telefonisch een offerte op. Hoe specifieker je bent, des te beter kan de band een offerte afgeven:

 • Locatie feest
 • Aantal gasten
 • Hoe lang speelt de band?
 • Speelt er ook een DJ

De manier waarop de cband reageert op de offerte aanvraag zegt veel over de professionaliteit en houding. Maak vervolgens op basis van de offertes een keuze voor bijvoorbeeld een top 3 van de bands die het beste passen.

Luisteren en kijken

Het allerbelangrijkste bij de keuze van een band: ga een keer kijken bij een optreden of een repetitie. Dit geeft veruit de beste indruk van wat de band kan. Als een band regelmatig optreedt in openbare gelegenheden, dan is dat de perfecte gelegenheid om te gaan kijken. De meeste feest- en coverbands organiseren ook regelmatig open repetities waar je kunt kijken en luisteren.

Ga bij je keuze vooral af op je gevoel. Wat past het beste bij jullie?

De tips komen van coverband Day Out. Kijk op hun website voor meer informatie.

 

Linkruil.org

Comments are closed.