Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Wanneer is tropisch hardhout duurzaam?

In Nederland gebruiken we steeds vaker duurzaam tropisch hardhout. Vooral in de bouwsector is het gebruik van hout natuurlijk onmisbaar. Het wordt bij vrijwel ieder project of klus gebruikt en daarom is het belangrijk dat we ons met zijn alle goed bewust van zijn, wat het belang van duurzaam hout is. In dit artikel wordt nog een keer goed uitgelegd wat duurzaam hout precies is en wat de gevolgen zijn van het misbruiken van illegale houtsoorten.

Wanneer is hout duurzaam hout?

Duurzaam tropisch hardhout komt uit speciale bossen die goed beheert worden. Deze bossen worden op zo’n manier beheert dat wanneer er bomen omgekapt worden er nieuwe worden terug geplant. Op deze manier wordt er geen schade aangericht aan de biodiversiteit van de bossen en blijft het gehele ecosysteem on aangetast.

Tropisch duurzaam hardhout heeft niet alleen een positief effect op ecologische factoren. Ook hebben sociale factoren een rol van betekenis. Zo wordt er goed opgelet of lokale bevolkingen goed en eerlijk worden behandeld bij deze houtkap. Veel duurzame houtimporteurs gebruiken daarom de lokale bevolking om de bossen te beheren en bomen om te kappen tegen een eerlijke prijs.

Duurzaam hout is pas duurzaam hout wanneer het hout de juiste certificaten bevat. Deze certificaten worden alleen uitgedeeld door onafhankelijke organisaties, die hier geen voordeel uit kunnen halen. Het is dus best lastig om aan deze certificaten te komen en dit is maar goed ook.

Tropisch hardhout gebruiken

Door de eigenschappen die veel tropische houtsoorten bevatten, wordt het hout vaak gebruikt in de grond-, weg-, en waterbouw. Het hout is namelijk er sterk waardoor het veel kan verdragen. Dit maakt het hout geschikt voor damwanden, waterkanten etc. Mocht je tropisch hard hout ook in de tuin willen gebruiken, lat dan altijd goed op of het hout de benodigde certificaten bevat. Dan weet je in ieder geval zeker dat het gaat om duurzaam tropisch hardhout.

Linkruil.org

Comments are closed.