Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Wat is een alarmpistool?

Steeds meer mensen zijn door een groeiend gevoel van onveiligheid op zoek naar middelen om zichzelf te kunnen verdedigen. Vaak denkenmensen dan over de aanschaf van een alarmpistool. Maar wat is dat precies voor een pistool? Is dat geschikt voor zelfverdediging en wat zijn de wettelijke regels? Wij leggen het u graag uit.

Een alarmpistool

Een alarmpistool is een pistool dat niet gemaakt is voor het afschieten van projectielen maar voor het laten horen van een luide knal. Er komt na het afschieten dus geen kogel uit de loop. Een alarmpistool kun je ook zien als een serieuze versie van een klappertjespistool. Hierdoor wordt een alarmpistool ook wel knalpistool genoemd.

Regels in Nederland

In Nederland is het kopen van een alarmpistool toegestaan voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Je mag het dus vrij bezitten. Er zijn nog enkele regels waar het pistool zelf aan moet voldoen.

  • De koper moet 18 jaar of ouder zijn
  • Het wapen mag geen knalpatronen kunnen verschieten van een kaliver groter dan 6 mm.
  • Het magazijn en de  gasuitlaat moeten haaks op de loop staan
  • De loop moet volledig dicht zijn
  • Het wapen mag niet op echt wapen lijken
  • Het wapen mag niet worden gebruikt voor het toebrengen van letsel aan mens of dier.

Nier geschikt voor zelfverdediging

Wij denken dat een alarmpistool niet echt geschikt is voor zelfverdediging. Het wapen laat enkel een luide knal horen. Als een inbreker een echt pistool heeft, zal deze wellicht in de aanval gaan. Het kan dus zelfs gevaarlijk zijn. Waar worden ze dan wel voor gebruikt? We zien dat deze pistolen veel worden gebruikt bij het trainen van o.a. (politie) honden. Daarnaast wordt een alarmpistool gebruikt bij het starten van wedstrijden zoals hardloopwedstrijden.

Kopen in het buitenland?

Kopen in het buitenland is af te raden. Hoewel de modellen daar veel echter lijken en veel meer mogelijkheden hebben zoals het afschieten van traangas, zijn deze modellen in Nederland strafbaar. Boetes kunnen oplopen tot wel €10.000 en zelfs celstraf.

Linkruil.org

Comments are closed.