Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Wat is een cyste op of in de eierstok?

Een cyste eierstok is een ophoping van vloeistof in een eierstok dat wordt omringd door een zeer dunne wand. Een eierstok follikel die groter is dan ongeveer twee centimeter is een ovariele cyste. Cysten kunnen sterk variëren in grootte, van zo klein als een erwt tot groter dan een sinaasappel of in hele zeldzame gevallen kunnen cysten zo groot worden dat de vrouw zelfs zwanger kan gaan lijken.

De meeste cysten zijn goedaardig en dus onschuldig. Cysten komen meestal het meest voor tijdens de vruchtbare jaren van een vrouw. Echter kunnen cysten ontstaan bij een vrouwen van elke leeftijd. In sommige gevallen kunnen cysten pijn en bloedingen veroorzaken. Als de cyste meer dan 5 centimeter in diameter groot is moet het misschien operatief worden verwijderd.

Er zijn twee belangrijke soorten van cysten:

  • Algemene/gewonen cysten: dit is het meest voorkomende type. Deze onschadelijke cysten maken deel uit van de normale menstruatiecyclus van de vrouw en zijn van korte duur.
  • Pathologische cysten: dit zijn cysten die groeien in de eierstokken, ze kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn.

Wat is nou eigenlijk een cyste?

Een cyste is een gesloten abnormale zak van vloeistof. Cysten kunnen overal in het lichaam voorkomen en kunnen variëren in grootte. Sommigen zijn zo klein dat ze kunnen alleen worden waargenomen door een microscoop, terwijl anderen zo groot zijn dat ze normale organen kunnen verdringen.

In de anatomie kan een cyste ook verwijzen naar een normale tas of zak in het lichaam, zoals de blaas. In deze tekst verwijst een cyste naar een abnormale zak of tas in het lichaam die in vloeibare, gasvormige en of semi-vaste stoffen bevat.

Een cyste is geen normaal onderdeel van het weefsel waar het zich bevindt. Het heeft een duidelijke membraan en verdeeldheid op nabijgelegen weefsel. Het buitenste deel van een cyste wordt de cyste wand genoemd. Wanneer de zak wordt gevuld met pus dan is het geen cyste maar een abces. Sommige cysten zijn solide en kunnen tumoren worden genoemd (pathologische cysten ). Het woord tumor betekent niet noodzakelijk dat het kwaadaardig is, een tumor is een medische term voor een zwelling.

Linkruil.org

Comments are closed.