Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Wat is een nachtkijker?

Regelmatig krijgen we vragen over de werking van nachtkijkers en het verschil tussen een nachtkijker en een warmtebeeld kijker. Wij leggen het graag nog een keer aan u uit.

Wat is een nachtkijker?

Een nachtkijker is een kijker die het mogelijk maakt om in het donker te kunnen zien. In tegenstelling tot een verrekijker is het dichterbij halen van beeld niet het primaire doel. Uiteraard zijn er nachtkijkers met een kleine vergroting maar die gaat meestal niet verder dan 5 x. Verrekijkers vergroten vaak tot wel 7 of 10 keer.

Hoe werkt een nachtkijker?

Een nachtkijker maakt gebruikt van restlichtversterking. In de nacht is altijd een beperkte hoeveelheid licht aanwezig. Dit licht komt bijvoorbeeld van de maan, sterren of kunstmatige lichtbronnen. We noemen dit licht restlicht. Een nachtkijker weet dit restlicht tot wel 1000 keer te versterken. Hierdoor ontstaat er een beeld dat wij mensen kunnen gebruiken om in het donker te zien.

Bij volledige duisternis: bijvoorbeeld bij een bewolkte nacht zonder maan of sterren in een bos waar geen kunstmatige lichtbronnen zijn, werkt een nachtkijker nauwelijks. Daarom zijn de meeste kijkers ook voorzien van een infraroodschijnwerper. Infrarood is voor mensen niet te zien. nachtkijker kunnen infrarood licht wel weergeven. Dit werkt als een soort onzichtbare zaklamp zodat ook bij volledige duisternis beeld weer kan worden weergegeven. Dit werkt ook perfect voor observatie in een afgesloten donker gebouw.

Waar voor gebruiken?

Nachtkijkers worden voor allerlei doeleinden gebruikt. Hoewel ontworpen voor militaire toepassingen zien we tegenwoordig een veel breder gebruik. Zo zijn er steeds meer natuurliefhebbers zie ze gebruiken voor het observeren van wild. Ook wandelaars en outdoormensen gebruiken ze. Daarnaast zijn deze kijkers erg populair bij bewakingsdiensten en politie. Nachtkijkers worden ook gebruikt bij reddingswerkzaamheden zoals het opsporen van personen in het donker en bij het opsporen van drenkelingen.

Warmtebeeldcamera

In tegenstelling tot een nachtkijker maakt een warmtebeeldcamera geen gebruik van restlicht of infrarood. Een warmtebeeldcamera geregisterd kleine verschillen in temperatuur en  weet deze om te zetten in beeld. Je kunt deze kijker ook overdag gebruiken. Mensen die zich bijvoorbeeld verstoppen in een bos “gloeien”als het ware op omdat zij warmer of soms kouder zijn dan de achtergrond. Een warmtebeeldcamera is o.a. bekend van de politie helikopter. Ook bij reddingsoperaties worden vaak warmtebeeldkijkers ingezet.

Linkruil.org

Comments are closed.