Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Wat zijn we zonder lampen enverlichting in huis

 

Wat zouden we doen zonder lampen en wat zouden we doen zonder elektriciteit? Het zou een donkere boel worden. Het is voor ons vanzelfsprekend, maar in grote delen van de wereld is de overvloed aan licht, zoals bij ons ’s avonds, niet het geval.

 

De lamp als teken van welvaart

 

In Afrika, grote delen van Azië en Zuid-Amerika, is het ’s avonds een stuk donkerder dan bij ons. Dit komt niet alleen omdat er minder verlichting is, maar de zon gaat ook eerder onder. Een gemiddeld tropisch land ziet de zon om ongeveer zes uur ’s avonds onder gaan. En dat elke dag van het jaar.

 

Elektriciteit is relatief duur in de ontwikkelingslanden en men kan zich geen rijkelijk verlicht huis veroorloven. Huiswerk maken wordt dan lastig in de avonduren. Enig comfort vinden de mensen dan gelukkig door de TV. Het zijn de oude energieverslindende types die men daar nog gebruikt, maar het brengt een beetje licht en leven in de kamer zodat het wat leefbaarder is. Heeft men geen TV, dan gaat men dus om acht uur naar bed.

 

Lampen genoeg

 

Zo gezien treffen we het dus niet zo slecht hier in het Westen. Weer of geen weer, winter of zomer, het maakt niet uit, de elektriciteit vloeit bij ons rijkelijk door de leidingen en de prijs is relatief laag. We hoeven dan ook nooit in het donker te zitten.

 

Als men thuiskomt en naar de voordeur loopt, wordt men begroet door de buitenlamp. Men stapt het huis binnen en in de hal schijnen enkele wandlampen en een plafonniere je toe. De keukenlamp gaat aan en zodra de deur van de koelkast wordt geopend, bevindt zich ook daar een lampje. Even de gemakkelijke kleren aantrekken in de slaapkamer, licht blijft aan, en dan snel de tv en de computer aanzetten in de woonkamer. Het eten in de magnetron, en terwijl het eten wordt bereid nog even wat oefeningen doen op de goed verlichte zolder. Na het eten aan de eettafel onder de hanglamp, legt men zich neer op de bank. Vervolgens kijkt men TV en leest men onder de leeslamp nog eventjes snel het plaatselijke nieuws.

 

Verlichting, een wereld van verschil.

Linkruil.org

Comments are closed.