Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Welke soorten UPS noodstroom systemen zijn er?

UPS noodstroom is heel belangrijk voor industriële, telecom, mobiele en medische apparatuur, deze mogen absoluut niet uitvallen en zonder stroom komen te zitten. Ga maar eens na wat er gebeurt als een ziekenhuis zonder stroom komt te zitten, dit zou gevolgen hebben waar je niet eens over na wilt denken. Voor deze gevallen zijn UPS noodsystemen ontwikkeld, UPS staat voor Uninterruptible Power Supply. Deze systemen zijn dus een noodvoorziening voor als er een stroomstoring of probleem in het stroomcircuit is, er zijn meerdere soorten UPS noodsystemen met ieder zijn eigen voor- en nadelen.

On-line UPS

Eigenlijk is het On-line UPS systeem het enige noodsysteem dat we echt de naam UPS mogen geven. Dit systeem geeft de netspanning niet gelijk door naar het apparatuur dat hierop aangesloten is, eerst zet het de netspanning om naar gelijkspanning en daarna naar reguliere wisselspanning. De ingebouwde controller reguleert de laadstroom van de accu’s en bestuurt ook het hele systeem, omdat al het apparatuur continu gevoed wordt heb je niet te maken met een omschakeling via een accu. Een nadeel van is dat het rendement van het systeem wat lager is waardoor het energieverlies hoger wordt, echter heb je als voordeel dat de bescherming van al het aangesloten apparatuur optimaal is.

De basis, een Off-line UPS

Dit systeem kan de netspanning die aangeboden wordt gelijk doorgeven aan al het apparatuur. De controller die in het systeem is ingebouwd controleert de netspanning, als deze te hoog is dan zal het systeem direct omschakelen naar de accu waardoor alles blijft werken. Omdat de spanning direct wordt doorgegeven ligt het rendement hoog, dit heeft weer als resultat dat er weinig energieverlies optreed. Echter is de bescherming bij een Off-line UPS niet super, vooral door netvervuiling.

Line-interactive

Net zoals een Off-line systeem wordt bij een Line-interactive systeem de spanning direct doorgegeven, alleen wordt er hier gebruik gemaakt van een inverter welke wordt gebruikt als een corrigerende eenheid. Als de ingebouwde controller doorkrijgt dat de netspanning niet de juiste kwaliteit heeft, dan zal het systeem de inverter en de batterij inschakelen om een gecorrigeerde voedingsspanning te creëren. Net zoals een Off-line systeem is het energieverlies laag, echter heb je hiermee wel een net wat betere beveiliging voor al het aangesloten apparatuur. Ook is Line-interactive relatief goedkoop vergeleken met de andere systemen.

Linkruil.org

Comments are closed.