Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Heeft taxi-app Uber toekomst?

De taxi-app Uber blijft de gemoederen bezig houden. Nadat het Europees Parlement de app in mei 2014 had verboden in België, volgden meer landen. Vooral de onderdelen UberPop en UberX, waar ook particulieren zonder licentie zich kunnen aanmelden als chauffeur, zijn controversieel. In het Amerikaanse Boston is de app onlangs geïntroduceerd, waarop de stad direct werd aangeklaagd door de vakbond van taxichauffeurs. In Belfast, Noord-Ierland, dreigt hetzelfde te gebeuren. Heeft Uber toekomst?

 

Kort gezegd: ja. Uber is bijna 34 miljard dollar waard en wordt in een hoog tempo in alle grote steden van de wereld ingevoerd. Taxibedrijven in de buurt van Amsterdam verdienden altijd goed aan ritjes naar de hoofdstad, maar sinds de komst van Uber hebben ze te maken met flinke concurrentie. De kans is groot dat ze door de gigant worden opgeslokt. Via Uber kan de klant zelf de goedkoopste taxichauffeur uitzoeken, en die zijn vaak niet bij een centrale aangesloten.  Het is verre van ideaal voor kleinere, sympathieke centrales als bijvoorbeeld een Taxi Zandvoort of Taxi Haarlem.

Toch heeft Uber ook te maken met een aantal serieuze tegenslagen. In december werd de app verboden in Spanje, Thailand en India, nadat dit een paar maanden eerder in Duitsland gebeurde. Toch een goede 1,4 miljard potentiële klanten die de app misloopt door maatregelen vanuit overheden. In een aantal andere landen als Rusland, China en Frankrijk is de app wel toegestaan, maar is het onderdeel UberPop verboden. Het zorgt ervoor dat Uber niet zo hard kan groeien als men had gehoopt. Gemiddeld genomen zijn Uber-taxi’s nog altijd duurder dan reguliere taxi’s (zo’n twee dollar per rit), en de app is in aantallen taxi’s nog altijd in de minderheid.

Uber heeft een aantal enorme stappen in de goede richting gezet, maar is er nog lang niet. Met alle rechtszaken en negatieve publiciteit zal het ook nog wel even duren voor Uber de grootste speler is op de taximarkt. Desalniettemin is het onvermijdelijk dat het op den duur gebeurt: de app is eenvoudigweg te handig, goedkoop en snel.

Linkruil.org

Comments are closed.