Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Wat is een jetlag en wat kun je eraan doen?

Jetlag is een veel gehoorde term onder reizigers. Je denk daarom ook misschien meteen aan de wereldburgers die altijd op reis zijn, maar een jetlag kun je ook al hebben als je één reis maakt. Wat is een jetlag nu eigenlijk? En waar wordt dit door veroorzaakt? Een jetlag krijg je wanneer je door verschillend tijdzones reist, wanneer je dan aankomt op de plaats van bestemming is je lichaam nog niet gewend aan de tijd waarop je leeft. Je hersenen denken dat het een heel ander tijdstip is. Hierdoor kun je last krijgen van verschillende symptomen en deze kunnen een aantal dagen tot een week aan blijven houden.

Hoe weet je dat je een jetlag hebt?

Een jetlag is te herkennen aan verschillende symptomen. Ten eerste moet je uit je ritme zijn, of dit nu door een lange reis, een andere tijdzone of een andere reden veroorzaakt wordt. Een jetlag wordt niet door iedereen serieus genomen, maar wanneer je hier last van hebt kan dit als erg vervelend ervaren worden. Helemaal wanneer je net aankomt op plek van bestemming en je wilt de buurt gaan verkennen. Zorg er daarom altijd voor dat je een dag de tijd hebt om te wennen aan het nieuwe ritme en de tijdzone. Een jetlag herken je aan de volgende symptomen: rusteloosheid, hoofdpijn, verwardheid, prikkelbaarheid, geheugenverlies, slapeloosheid en extreme vermoeidheid. Vaak kun je niet in slaap vallen op een normaal tijdstip, ben je ‘s ochtends heel vroeg wakker of slaap je juist eindeloos lang uit.

Hoe kun je een jetlag voorkomen?

Een jetlag voorkomen kan niet in alle gevallen, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op kunt letten om de klachten te verminderen.

  • Zorg ervoor dat je goed, gezond eet en stress vermijdt.

  • Stel je patroon en je klok meteen bij aan de nieuwe tijdzone.

  • Eet eiwitrijk eten en drink voldoende.

  • Heb je last om in slaap te komen? Slik dan melatonine.

Blijf je toch vermoeid? Kies dan voor een goede nachtrust op een goed bed, bijvoorbeeld een heerlijke boxspring in je hotel met een zacht hoofdkussen en een fijne deken.

 

Linkruil.org

Comments are closed.