Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Maak mensen gelukkig met minicadeautjes

Misschien heb je het ooit al eens gemerkt. Je geeft een kado waarvan je verwacht dat het zeer goed past voor diegene waarvoor je het kocht en de gebeurtenis, maar toch lijkt de ander er niet zo euforisch mee als je gedacht had. Nochtans heb je gemerkt hoe blij die persoon was met een kleinigheidje die ze ooit ontving van iemand anders. Hoe personen reageren op kado’s hangt af van een hele hoop factoren. Daarbij is het materiële dat aangeboden wordt niet altijd de beslissende factor. Dat heeft te zien met het onderbewustzijn van mensen.

Met de feestdagen voor de deur, koopt elk familielid weer een hele hoop pakjes voor anderen. Soms zijn ze dagenlang op zoektocht naar de perfecte verrassing. Enorm is soms de teleurstelling wanneer de ontvanger van het cadeau niet zo verbouwereerd is over het fantastische kado dat wij dachten gegeven te hebben. Die teleurstelling kan een serieuze knauw geven aan een verder leuke Kerstavond. Vanwaar deze ontgoochelende reactie en waarom voelen wij ons daar niet goed bij?

Mensen en ook andere dieren geven elkaar geregeld cadeaus. Daar zijn twee grote factoren voor: We willen graag dat de ander die het cadeau ontvangt iets doet voor ons of we willen aantonen aan die persoon dat we heel wat van onze inkomsten kunnen spenderen aan hen. Je denkt hoogstwaarschijnlijk: “Ik geef cadeautjes om iemand te plezieren en dat vind ik zelf ook leuk.” Zeker waar, zo werkt het denksysteem van je bewuste. Waar we het hier over hebben is daarentegen het onbewuste, datgene waar je niet over denkt, maar toch gewoon uitvoert.

Hoe het niet-bewuste omgaat met het aanbieden en ontvangen van kado’s, kan ons veel leren over hoe we ze best kunnen geven. Personen die onvoorwaardelijk iets krijgen van iemand anders, hebben altijd het gevoel dat ze de ander ook iets moeten teruggeven. Zoals gezegd, is dat niet wat je jezelf hoort denken, maar zit het ingebakken in hoe we functioneren als deel van samenwerkingen. Dat komt omdat personen die het gebruik hebben om niets terug te geven aan mensen die iets voor hen doen, vaak verloren geraken in de maatschappij. Of heb jij het liefste egocentrische personen in je vriendengroep? Merk gelijk op dat egocentrisch zelfs een woord met negatieve bijklank is in de taal. Zoek dus altijd een leuk cadeau voor hem.

Wat dit ons bijleert over de kunde van het geven van cadeaus is dat ze zonder voorwaarde gegeven moeten zijn. Dat wil zeggen dat een geschenk het meeste effect heeft wanneer er geen verplichting aan vast hangt. Dat kan heel ver gaan. Op een speciale gelegenheid is het de gewoonte dat iedereen kadootjes koopt voor elkaar, dat is een gebruik. Die verwachting is vreemd genoeg te zien als een verplichting in de vorm van ‘Ik heb jou een geschenkje gegeven omdat ik verwacht dat jij mij er ook één gezocht hebt’. Daarom is het logisch dat een geschenk beter werkt als het als een verrassing komt. Ooit al opgemerkt hoe dicht de woorden geschenk en verrassing bij elkaar passen?

De andere hoofdreden toont ons dat hoe euforisch we anderen maken grotendeels afhangt van wie we zijn. Voornamelijk vrouwen zijn vaak achterdochtig over de toewijding van eventuele mannelijke partners. Daarom hangt hun reactie vaak meer af van de gever van het geschenk dan van het cadeau zelf. Iemand die ze niet als potentiële partner ziet, maar die haar toch een uitgebreid kado geeft, zal ze vreemd vinden. Iemand die wel als potentiële gezel ziet, maar die te weinig aan haar spendeert, zal dalen in haar ogen, omdat ze meer van die man verwacht had.

Linkruil.org

Comments are closed.