Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Zwanger? Waar moet je rekening mee houden?

Vanaf het moment dat je zwanger bent verandert er een hoop in je lichaam. Dit is ook niet zo gek, je hele hormoonhuishouding verandert en er groeit een klein mensje in je buik. Ochtendmisselijkheid is een welbekend zwangerschapssymptoom, maar er zijn natuurlijk veel meer dingen die je kunt verwachten en waar je rekening mee dient te houden.

Misselijkheid

Ongeveer 70 procent van de zwangere vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid. Helaas is het niet zo dat deze misselijkheid het bij de ochtend houdt, ook de rest van de dag kun je last hebben van misselijkheidsvlagen. Het lijkt misschien heel gek dat je misselijk wordt terwijl er een kindje in je buik groeit, maar het kindje is hier ook niet de oorzaak van. De misselijkheid wordt veroorzaakt door de hormonen in je lichaam. Vaak begint het tussen de 6e en 7e week van de zwangerschap en neemt het weer af na 12 tot 14 weken.

Wat kun je tegen de misselijkheid doen? Zorg ervoor dat je regelmatig kleine maaltijden en tussendoortjes eet, ben je ‘s ochtends misselijk? Zorg dan dat je altijd ontbijt. Naast goed eten is het slim om nooit meer zonder eten in je tas de deur uit te gaan.

Baby voelen

Een hoogtepuntje van je zwangerschap is wanneer je je baby voor het eerst voelt in je buik. De meeste vrouwen voelen dit tussen de 18 en 20 weken. Dit is een gemiddelde dus het kan ook eerder of later zijn. Je baby voelen wordt door veel vrouwen als geweldig ervaren. Naast je baby voelen is je baby zien ook erg leuk. Je krijgt vanuit de verloskundige standaard 2 medische echo’s, één om te kijken hoe lang je zwanger bent en of alles goed gaat en de 20wekenecho krijg je om te kijken hoe de baby groeit. Je kunt er ook voor kiezen om een pretecho te laten maken. Bij een pretecho kun je denken aan een 2d, 3d of een 4d echo. Overal in het land kun je hiervoor terecht, wil je bijvoorbeeld een pretecho in Rotterdam laten maken? Of wil je een geslachtsbepaling in Groningen laten doen? Zoek gewoon een pretechobureau bij jou in de buurt.

Uitgebalanceerd eten

Dat je je dieet aan moet passen wanneer je zwanger bent is voor de meeste vrouwen wel bekend. Het is belangrijk dat je gezond gaat eten. Wat niet goed voor jou is, is ook niet goed voor de baby. Slechte voeding en uitdroging zijn de grootste gevaren in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Je moet goed naar je lichaam luisteren, je voelt zelf wanneer je meer moet eten.  Zorg ervoor dat je gevarieerd eet en houd je aan de voedingsvoorschriften voor zwangere vrouwen van het voedingscentrum.

 

Linkruil.org

Comments are closed.