Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

De geschiedenis van Patience

Zoals met heel veel kaartspellen is het ontstaan van Patience niet helemaal duidelijk. Dat het in Frankrijk zou zijn ontstaan lijkt logisch, gezien de naam. Patience betekent geduld in het Frans. En Solitaire, een andere naam voor Patience, betekent alleen. Er gaan dan ook verhalen dat het spel inderdaad in Frankrijk ontstaan moet zijn, niet alleen door de naam, maar ook door de vele verwijzingen over het kaartspel naar Franse literatuur in Engelse boeken.

Napoleon, de zelfbenoemde ‘majesteit’ van Frankrijk, zou al Patience hebben gespeeld tijdens zijn ballingschap op het eiland St. Helena ter hoogte van Zuid-Afrika. Enkele patiencespellen zijn zelfs naar hem vernoemd zoals Napoleon at St. Helena en Napoleon’s Square. Maar of de spellen ook echt door hem zijn bedacht is niet duidelijk. Misschien heeft hij het wel opgepikt tijdens een van zijn vele reizen en kan de oorsprong dus ook in bijvoorbeeld Italië of Egypte liggen. Maar dat het spel al even meegaat is duidelijk, Napoleon kwam tenslotte in 1815 al op St. Helena aan.

Iets minder lang geleden werd de wereldbevolking ‘geïnfecteerd’ met Patience. Bij de introductie van Windows 95 werd er een Patience-variant genaamd Klondike meegeleverd. Leuk feitje: sindsdien bevat elke Windows-versie een variant van een Patience-spel, er lijkt geen ontkomen aan. Ook veel moderne mobiele telefoons bevatten een Patience of Solitaire. Op de iPhone is deze app zelfs niet te verwijderen.

Patience of Solitaire is wellicht het meest gespeelde en bekendste spel ter wereld. Iedereen kan en kent het. Mocht je benieuwd zijn naar alle varianten die er van het spel bestaan, neem dan eens een kijkje op www.patiencespel.nl. Op deze website zijn veel online varianten samengebracht en wordt bij ieder spel uitgebreid en duidelijk uitleg gegeven. Freecell, Solitaire, Klondike, Pasjans, ze zijn allemaal vertegenwoordigd. Je kunt het hier zelfs tegen de klok of andere spelers opnemen. Veel speelplezier gewenst!

Linkruil.org

Comments are closed.