Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Hele wereld voorzien van energie met drakenwater

Meer dan 99 procent van de alle massa op de aarde is warmer dan duizend graden Celsius. Enel Green Power is de mogelijkheden aan het onderzoeken om deze hitte om te zetten in duurzame energie.

In Toscane worden er proefboringen gedaan naar geothermie op kilometers diepte. Enel Green Power is een Italiaanse energiebedrijf dat samenwerkt met Noorse  en Duitse kennisinstituten.

Als dit werkt dan kunnen ze de hele planeet voorzien van veilige en groene energie. Er wordt verwacht dat er 10 keer meer duurzame energie opgewekt zal worden dan met een normale geothermiebron. Alleen moet het wel beheersbaar zijn om dit waar te kunnen maken.

Bij een temperatuur boven de 374 graden en een druk die 218 keer hoger ligt dan op zeeniveau is water heel lastig te beheersen. Wanneer water te maken heeft met zulke omstandigheden is het in een tussenvorm : gas, stoom en vloeibaar water en bevat dan veel energie dat lastig onder controle te houden is.

Het moeilijke water wordt ook wel ‘drakenwater’ genoemd. In zo een stadium bevat het veel energie alleen is het net een sterk zuur waar weinig materialen bestand tegen zijn.

De boringen zijn te vergelijken met olieboringen. Proefboringen naar olie kunnen wel meer dan 10 kilometer diep gaan, de Noorse olie-ingenieurs komen van pas in dit project ook om geothermie verder te laten ontwikkelen.

Op dit moment is er in Toscane een boorgat met een diepte van drie kilometer. De huidige diepte is voldoende om de kritische condities te bereiken, sensoren en batterijen moeten worden ontwikkeld om een goede meting kunnen te doen onder deze condities. Het Europese Horizon 2020 programma financiert dit project met 15,6 miljoen euro.

Linkruil.org

Comments are closed.